Muzeul Frustrărilor: O călătorie în lumea gestionării emoțiilor prin artă digitală

Asociația Create.Act.Enjoy a lansat un proiect inovator care promite să aducă o perspectivă nouă asupra gestionării frustrării în societatea urbană contemporană. Sub numele de „Muzeul Frustrărilor,” acest proiect explorează modalități creative prin care oamenii pot înțelege și stăpâni sentimentul de frustrare, atât individual, cât și colectiv, folosind arta digitală și new media.

Proiectul se desfășoară pe parcursul a trei luni, începând din septembrie și până în noiembrie. Una dintre primele activități deschise publicului este un atelier creativ intitulat „Frustrarea | o călătorie artistică prin tensiunile interioare.” Acest atelier va fi coordonat de Diana Buluga, actriță, și Ioana Ofelia, videografă, și se va derula în perioada 30 septembrie – 8 octombrie. Acesta își propune să folosească metode din teatru, film și improvizație pentru a ajuta participanții să exploreze și să exprime frustrarea într-un mod sănătos și creativ.

Al doilea atelier, numit „DE LA – LA +,” este dedicat exclusiv studenților și se va desfășura în perioada 13-29 octombrie. Acest atelier va folosi metode de storytelling, atât în forma scrisă, cât și în cea vizuală, pentru a ajuta participanții să înțeleagă și să controleze sentimentul de frustrare. Atelierul va fi susținut de Alexandra Felseghi, dramaturgă, și de Alina Bradu-Pintea, ilustratoare.

Participarea la ambele ateliere este gratuită, cu condiția înscrierii online, iar formularele de participare pot fi găsite pe paginile de social media ale Asociației Create.Act.Enjoy.

Proiectul culminează cu deschiderea „Muzeului Frustrărilor” pentru public în perioada 10-19 noiembrie. Această instalație de tip muzeu va expune diferiți stimuli care generează frustrare în viața de zi cu zi, de la problemele de conviețuire într-un bloc la momentele de aglomerație la ghișeu. Experiențele prezentate vor fi familiare publicului, însă modul lor de prezentare va fi unul inedit și captivant, implicând toate cele șase simțuri.

Muzeul Frustrărilor își propune să răspundă la întrebări precum: Ce culoare are frustrarea? Cum sună frustrarea? Ce forme poate lua ea? Prin intermediul acestui proiect cultural inovator, oamenii sunt invitați să exploreze și să înțeleagă mai bine aceste aspecte ale vieții lor.

„Instalația Muzeul Frustrărilor se va materializa la finalul unei perioade lungi de explorare și cercetare artistică a acestui sentiment omniprezent în societatea urbană contemporană. Rezultatele atelierelor, precum și colaborarea cu un psiholog, vor ajuta echipa artistică să creeze un produs cultural unic și eficient în adresarea frustrărilor (individuale și colective), prin intermediul artelor digitale și new media,” a declarat Diana Moga, coordonatorul proiectului Muzeul Frustrărilor.

Acest proiect cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și reprezintă o încercare inovatoare de a aborda o problemă comună într-un mod creativ și edificator. Această inițiativă arată cum arta și new media pot fi folosite pentru a înțelege și a gestiona emoțiile umane în societatea modernă.

Mara A. MUNTEAN

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut