Mumie umană, investigată imagistic la USAMV Cluj-Napoca

O mumie umană, organe umane mumificate și mumii animale au fost investigate computer tomograf (CT) și radiografic, în premieră, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al Facultății de Medicină Veterinară.

Investigațiile au fost făcute la cererea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), care deține colecția, în cadrul proiectului ”Zei și muritori din Egiptul antic”.

”Avem un acord de colaborare cu muzeul, la fel cum avem un astfel de acord și cu Spitalul Județean Cluj, care apelează uneori la noi pentru investigații în cazul unor pacienți cu o greutate care depășește capacitatea aparatelor CT din dotarea spitalelor. CT-ul pe care îl avem aici este pentru uz uman, dar suportă greutăți de până la 200 kilograme, față de cele din spitalele umane, care ajung la 120-150 kilograme. Experiența de investigație a mumiei umane, a organelor umane mumificate și a mumiilor animale a fost o premieră, ceva special și pentru noi. A avut loc scanare în vederea stabilirii conținutului și gradului de alterare/conservare, iar informațiile și rezultatele vor fi folosite pentru restaurarea pieselor care aparțin muzeului. A fost vorba de mumia umană, mumii de Ibis, șoim, crocodil, o mână umană și organe umane. Din câte știm, este prima dată în România când se fac astfel de investigații la nivel de Facultate de Medicină Veterinară. Această mumie a mai fost supusă examinării radiologice în anii 1980, dar nu și investigațiilor CT. Este foarte fragilă, a fost scanată cu tot cu sarcofag, iar informațiile legate de sarcofag vor fi folosite de către restauratori în vederea recondiționării. Ne bucurăm mult că am putut face parte din proiect și așteptăm cu interes interpretarea rezultatelor din partea specialiștilor muzeului”, declară șef lucrări dr. Robert Purdoiu.

Specialiștii care au participat la investigații din cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al USAMV Cluj-Napoca sunt șef lucrări dr. Robert Purdoiu, conf. dr. Radu Lăcătuș și tehnicianul Alex Muntean, în colaborare cu reprezentanții MNIT – dr. Diana Bindea, dr. Eugenia Beu-Dachin și dr. Irina Nemeti.

Rezultatele investigațiilor au fost transmise Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și vor fi interpretare și publicate în cadrul proiectului. Potrivit specialiștilor muzeului, prin aceste „analize” ale mumiei umane s-a dorit lămurirea unor aspecte privind  sexul persoanei, patologia osoasă și alte posibile patologii, vârsta și, nu în ultimul rând, eventualele obiecte cu care a fost pregătită persoana pentru viața de apoi.

Proiectul „Zei și muritori din Egiptul antic” este derulat de MNIT, între 1 februarie 2020 – 1 februarie 2022. Obiectivul principal al proiectului este „punerea în valoare a colecției egiptene, într-o expoziție modernă, interactivă, cu aplicații multimedia”. Piesele selectate vor face obiectul unor intervenții de conservare curativă și restaurare. Printre obiectele de patrimoniu se numără mumia umană, câteva mumii de animale, dar și fragmente de corp uman mumificate, statuete ushebti – simbol al defunctului în lumea de dincolo -, și statuete reprezentând divinități – Isis, Osiris, Harpokrates. Într-un film documentar vor fi prezentate cele mai importante și mai sugestive momente din culisele proiectului, dar și rezultatele acestuia.

***

Mumia umană, aflată în colecția MNIT, a fost adusă în ţară în secolul al XIX-lea şi donată muzeului de către un nobil maghiar, care o achiziționase chiar din Valea Regilor, din Egipt, împreună cu toate obiectele găsite în jurul sarcofagului: obiecte și amulete cu care erau îngropate toate mumiile din Egipt, pasăre mumificată, scarabei, statuete ale servitorilor, statuete ale zeilor Amon, Horus, Isis, Anubis.

Mumia a fost radiografiată inițial şi analizată în laboratorul muzeului, constatându-se că oasele gâtului „sunt dislocate”, de unde presupunerea că persoana suferise o moarte violentă.

Mumia de la Cluj este una dintre cele cinci existente în colecțiile din România.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie