Moții – Făuritori de istorie națională

Între numeroasele și importantele manifestări organizate în ultima perioadă de timp dedicate personalității eroului național Avram Iancu se numără și simpozionul de vineri, al cărui generic s-a subscris temei istorice: „Moții – Făuritori de istorie națională”, eveniment organizat pentru a celebra 199 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, prilej cu care a fost lansată și prezentată cartea 𝑨𝒗𝒓𝒂𝒎 𝑰𝒂𝒏𝒄𝒖, 𝒇𝒂̆𝒖𝒓𝒊𝒕𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒊𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆 𝒏𝒂𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒂̆ a prof. univ. 𝐌𝐢𝐫𝐜𝐞𝐚 𝐏𝐨𝐩𝐚.

Evenimentul, desfășurat la Grand Hotel Napoca, a fost coordonat de președintele Societății Cultural – Patriotice Avram Iancu din România, dl. Tiberiu Groza, care a salutat prezența multor personalități la acest simpozion închinat conducătorului neînfricat al evenimentelor din anii 1848 – 1849.

După ce a subliniat virtuțile patriotice ale crăișorului Apusenilor, președintele societății a invitat istoricii să-și prezinte comunicările în care s-au sintetizat cele mai importante evenimente istorice ale Transilvaniei, până la Marea Unire, dar predilect, pe destinul revoluționar al eroului Avram Iancu.

Au prezentat comunicări: reprezentantul Înaltpreasfințitului Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, vicar Dumitru Goga, directorul Editurii Școala Ardeleană, Vasile G. Dâncu, istoricul Vasile Tutula, secretarul general al asociației și Prof. univ. Mircea Popa, în tripla sa calitate de critic literar, președinte al Despărțământului ASTRA Cluj și autor al ultimei cărți AVRAM IANCU- făuritor de istorie națională, un volum de 300 pagini lansat în acest cadru.

Toate aceste comunicări, accentua președintele Tiberiu Groza, vor fi publicate în viitorul număr al revistei ,, Iancule Mare’’.

Părintele vicar Dumitru Goga a adus omagiul oamenilor de mare amintire, luptători pentru drepturile națiunii, cu sublinieri pe faptele lui Avram Iancu și al său testament prin care-și dorea să-și vadă națiunea fericită.

Vasile G. Dâncu nu a ezitat să prezinte mai multe cărți dedicate evenimentelor istorice din Transilvania, insistând pe lucrările lui Silviu Dragomir, Ioan Aurel Pop, Liviu Maior, Mircea Tomuș, Ioan Bolovan, Lucian Blaga, Mircea Popa și altii. Desigur, a prezentat cele două părți esențiale ale noii apariții, semnate de Mircea Popa AVRAM IANCU – făuritor de istorie națională.

Istoricul militar Vasile Tutula a vorbit despre scopurile mârșave ale dominațiilor în țară și Transilvania, apoi războiul celor 15 Legiuni, despre cele 230 de localități distruse și 40 de mii de români răpuși.

Cunoscutul literat și istoric Mircea Popa a insistat pe suferințele Transilvaniei și nelegiuirile dominanților, care și azi ne vor un statut de colonie. Cât despre cartea sa și AVRAM IANCU – făuritor de istorie națională, a spus:

Avram Iancu n-a dorit nimic pentru el, ci totul pentru Națiune, lucru pe care ar trebui să-l reînvățăm. Numele lui Iancu simbolizează destinul implacabil al istoriei, dar și biruința asupra vremurilor grele. E destinul unui neam trădat, împilat, mințit, dar care stă cu fruntea sus în fața viitorului, convins fiind că dreptatea nu piere niciodată. De aceea, Avram Iancu este motivul luminos prin care istoria noastră își depășește infirmitățile, intrând pe marea poartă a consacrării.

Destinul frânt și nefericit al acestui mare visător și vizionar a fost comparat nu de puține ori cu acela al lui Eminescu. Amândoi iluștri în zborul ideatic al gândirii lor, eliberată de orice sentiment meschin și limitat. În ciuda tinereții lor, au fost mari întemeietori, cu fascinante personalități, și fac parte din categoria Părinților Patriei. Faptul că geniul înnăscut al tânărului jurist Avram Iancu a fost în măsură să organizeze și să dirijeze un sistem militar alcătuit după principiile strămoșilor noștri romani și că, dispunând de arme depășite și rudimentare, a reușit să țină piept, timp de doi ani, tuturor expedițiilor unor detașamente profesioniste, de linie, au făcut din gândirea lui socială un fel de Spartacus modern.

În același timp, există în comportamentul lui Avram Iancu o linie morală de sorginte socratică, de o clarviziune aproape religioasă de a nu răspunde decât în fața propriei conştiințe și a da seama doar poporului care l-a învestit cu prerogativele de conducător. Refuzând orice încercare de ademenire, orice formă de distragere de la drumul lui imperturbabil, Iancu e un personaj de tragedie antică, inflexibil și impenitent, cu destin și moiră dinainte programate.

Ca orice mare personaj antic, Iancu își urmărește destinul cu ochi arzând de himere și de pretenții umilitoare pentru împărat, care se vede mustrat de privirea sfredelitoare a moțului pentru faptul de a fi mințit un popor și a-i fi nesocotit jertfele și sacrificiile de vieți omenești.”

Și cum simpozionul a coincis cu cei 134 de ani de la dispariția Luceafărului poeziei românești, lucrările sesiunii s-au încheiat cu un moment poetic, iar autorul cărții dedicate lui Avram Iancu a dat cuvenitele autografe.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut