Mix artistic | Spectacol-concept unic și de neratat!

* vineri, 29 aprilie, ora 20.00*

Un spectacol-concept inovator condimentează peisajul artistic și cultural clujean. Vineri, 29 aprilie, de la ora 20.00, „Berbecul cu aripi” va fi prezentat în premieră la Cinema Victoria din Cluj-Napoca!

Ideea îi aparține lui Gabriel Bota, poet și prozator, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania. Înaintea marelui eveniment, am stat de vorbă cu Gabriel și am aflat detalii interesante despre ideea care se ascunde în spatele conceptului.

Un spectacol de la A la Z

Reporter Făclia: De ce tocmai un spectacol care să îmbine, iată, mai multe domenii artistice?

Gabriel Bota: Mai întâi pentru că este unic. Peste tot pe unde am fost în lume n-am mai întâlnit așa ceva. Mie îmi place foarte mult să îmbin tipurile de artă și să ajung la ceea ce înseamnă simțire, suflet și sentiment. E un spectacol care, pur și simplu, transmite emoție pură. Niciodată până acum nu am întâlnit un joc de lumini, un spectacol de lumini îmbinat cu dans contemporan și poezie. Prima data când m-am gândit la acest concept a fost o provocare. După aceea l-am pus pe hârtie și am început producția, care durează deja de foarte, foarte mult timp. Uite că am ajuns la final și sunt foarte, foarte mulțumit de rezultat și sper ca și cei care vor participa vineri vor trăi emoția pe care spectacolul întreg o transmite.

Reporter Făclia: Înțeleg că este un spectacol care ne va antrena toate simțurile.

Gabriel Bota: Exact asta am urmărit. E nevoie de prezență, de a fi acolo, de a simți, a vedea, a auzi. De a trăi, pur și simplu. Tot cadrul este gândit ca atare, toată sala va fi transformată pentru public. Mai mult, totul este îmbinat astfel încât în inima, în viața celui care participă să se producă ceva. Poate o scânteie, poate o schimbare, o trăire de care nu era conștient până în acel moment. Din acest motiv, spectacolul aduce unicitate pentru cei prezenți. Toate artele, de la muzică, dans, text, la prezență scenică și jocuri de lumini sunt îmbinate și închegate astfel încât să transmită un mesaj unitar. Este gândit ca un spectacol de la A la Z.

Încăpățânarea berbecului: iubire, curaj, putere!

Reporter Făclia: Cine este, de fapt, berbecul cu aripi?

Gabriel Bota: Tema textului, a mesajului este iubirea, curajul, singurătatea. Spectacolul ne vorbește despre puterea de a merge mai departe, de a găsi în tine acel lucru care este greu de găsit și anume propria ta convingere că în lumea asta poți să fii puțin și încăpățânat, dar cu măsură. De multe ori, încăpățânarea poate să îți dea curajul de a vedea altceva în viața ta, de a găsi noi perspective. De a iubi mai frumos, de a ne comporta mai frumos. De aici metafora berbecului. Încăpățânarea unui berbec care poate să își transforme coarnele în ceva mult mai frumos, în aripi. Așadar, iubire, curaj, putere!

Acum ori niciodată!

Reporter Făclia: Un alt lucru interesant, vă propuneți să prezentați acest spectacol o singură dată. De ce?

Gabriel Bota: Eu întotdeauna am privit lucrurile la modul unic. Dacă ai trăit o experiență, e bine să fie unică pentru tine și să rămână în conștient și în subconștient dacă e posibil. De aceea am ales să îl prezentăm o singură dată…deocamdată! Îmi doresc foarte mult să rămână, pentru cei care vor fi de față, cu adevărat în ei, să se transforme în ceva ființial. Pe principiul „orice clipă e bine să o trăiești acum ori niciodată și niciodată de două ori”. Spectacolul l-am gândit și pentru a oferi o șansă culturii scrise, avem foarte multe proiecte în cadrul Festivalului de Carte Transilvania, ediția a VIII-a. Este un spectacol caritabil prin care dorim să strângem fonduri pentu cultura scrisă și pentru evenimentele din cadrul FICT, în condițiile în care, în ziua de astăzi, după cum bine știm, cel mai greu este să supraviețuiești în cultură, mai ales în cea scrisă. Ne dorim ca toată lumea care iubește cultura să fie alături de noi și să ne susțină. Accesul este liber la spectacol, dar cine dorește poate să facă o donație, cât dorește și cât poate fiecare.

Noutăți la FICT 2022

Reporter Făclia: Ce surprize ne pregătiți anul acesta la Festivalul Internațional de Carte Transilvania?

Gabriel Bota: Ei! Vor fi foarte multe noutăți! (râde) Nu pot să vă dezvălui multe, dar vă asigur că vor fi scriitori foarte importanți ai literaturii internaționale prezenți la Cluj. Mai mult decât atât, foarte multe proiecte, de asemenea unice. Unul dintre ele, pe care pot să îl menționez în momentul de față, este un proiect realizat împreună cu Tabăra Amnar. Vor fi niște ateliere de scriere creativă timp de două săptămâni în vara aceasta, 40 de copii implicați și intenționăm ca împreună cu ei să scriem o carte, pe care să o lansăm în toamnă la FICT.

O muncă de echipă

Reporter Făclia: Câteva cuvinte despre artiștii care vor urca vineri pe scenă alături de tine. Cum i-ai ales pentru a lucra împreună?

Gabriel Bota: Cred că ne-am găsit, cum se întâmplă la astfel de spectacole, mai ciudate. E vorba de doi artiști extrem de talentați, cei mai talentați din generația lor, Alina Ciceo și Radu Domșa. A fost o provocare imensă pentru ei, fiindcă muzica din cadrul spectacolului este total atipică față de stilul lor și au muncit enorm. Le sunt atât de recunoscător că au făcut acest efort de a găsi calea spre simțire și de a integra dansul lor în spectacol. Sunt extrem de fericit că facem împreună asta. Le mulțumesc prin viu grai acum. Îl voi pomeni și pe omul din spatele conceptului, care s-a ocupat de scenografie, de lumini, de sunet. E vorba de Magdy Hawash, un adevărat profesionist și de care sunt convins că veți mai auzi.

Iulia GHIDIU

Sursă foto: Gabriel Bota

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut