Mijloace de transport pentru elevii navetiști

Elevii intră din nou în sălile de clasă, dar pe lângă multiplele probleme cauzate de noul coronavirus, reînceperea cursurilor școlare implică și alte responsabilități.

Una din acestea este asigurarea transportului elevilor din mediul rural la școlile orașelor, și ne referim aici îndeosebi la liceeni. În împrejurimile  municipiului Gherla toate comunele dispun de microbuze-școală, care în fiecare dimineață duc copiii de la sate la unitatea de învățământ din centrul de comună. Așa se întâmplă, de exemplu, la Mintiu Gherlii, unde transportul elevilor este bine organizat la Școala Gimnazială din centrul de comună. Situație asemănătoare am găsit și în comunele Fizeșu Gherlii și Țaga. Mai problematică este deplasarea elevilor de liceu la școlile gherlene, îndeosebi la Liceul Tehnologic (unde mai mult de jumătate dintre elevi provin din mediul rural). Elevii au mare noroc cu firma Bus Trans, care a introdus mai multe curse spre comunele din zonă. Pe lângă obișnuitul traseu Gherla – Cluj-Napoca (pe care se preiau copiii de pe Valea Someșului Mic), zi de zi, în fiecare dimineață circulă microbuze spre localitățile rurale Aluniș, Bonțida, Cubleș sau Recea Cristur.

Mare noroc pentru elevii navetiști care, astfel, dispun de condiții bune de transport cu mașini curate și puse la punct. Firma dispune de 30 de autobuze și microbuze, dar în condițiile pandemiei sunt exploatate doar 10. Unitatea duce lipsă de șoferi, cei interesați fiind invitați să ia legătura cu conducerea acesteia, la sediul din Piața Autogării, din Gherla.

În anii ’70, în cadrul școlilor gherlene funcționau trei internate, unde erau  cazați elevii. În prezent nu mai găsim nici un astfel de spațiu, dar sunt asigurate mijloacele de transport, care vin în sprijinul navetiștilor. De altfel, o chirie lunară la Gherla depășește 150 de euro. Oare, care părinte de la sate poate să-și permită o astfel de sumă?!

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut