Mii de morți și răniți în urma a două cutremure în Turcia

Cel puţin 1.498 de persoane au murit şi 8.533 au fost rănite în 10 provincii din Turcia în urma a două cutremure puternice, de 7,7 şi 7,6 grade, care au zguduit luni sudul ţării în decurs de câteva ore, a anunţat şeful agenţiei pentru dezastre din această ţară, relatează Anadolu.

Yunus Sezer Sezer, şeful agenţiei pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD), a declarat că seismele au avut în total 130 de replici şi că 2.834 de clădiri s-au prăbuşit.

După cutremur, un „coridor de ajutor aerian” a fost creat de forţele armate turceşti pentru a trimite echipe de căutare şi salvare în regiune. Peste 9.000 de salvatori au fost desfăşuraţi pe teren.

Vicepreşedintele turc, Fuat Oktay, a declarat că aeroportul Hatay este în prezent închis pentru zboruri, precizând că şi aeroporturile Kahramanmaras şi Gaziantep sunt închise pentru zborurile civile.

Ministrul educaţiei naţionale Mahmut Ozer a anunţat că toate şcolile din Turcia vor fi închise până lunea viitoare, 13 februarie, iar ministrul tineretului şi sportului Mehmet Kasapoglu a comunicat că toate evenimentele sportive naţionale din ţară au fost suspendate până la noi ordine.
Cutremurul a fost resimţit şi în mai multe ţări vecine din regiune, între care în Liban şi Siria.

Turcia a emis o alertă de nivel 4, care include un apel la ajutor internaţional, a mai precizat AFAD într-un comunicat.

Marea Britanie a anunţat luni un sprijin imediat pentru Turcia, inclusiv o echipă de 76 de specialişti în căutare şi salvare, echipamente şi câini de salvare, după ce cutremure puternice au zguduit regiunea sudică a ţării.

„Suntem pregătiţi să oferim sprijin suplimentar, dacă este necesar”, a declarat pe Twitter ministrul de externe James Cleverly.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut luni echipelor sale să ofere Turciei ”orice fel de asistenţă necesară” şi să monitorizeze îndeaproape situaţia din această ţară afectată de cutremure puternice.

„Sunt profund întristat de pierderile de vieţi omeneşti şi de devastarea provocată de cutremurul din Turcia şi Siria”, a scris Biden pe Twitter. „Am dat instrucţiuni echipei mele să continue să monitorizeze îndeaproape situaţia în coordonare cu Turcia şi să ofere orice fel de asistenţă necesară”, a adăugat el.
Personal al Naţiunilor Unite s-a deplasat în Turcia şi Siria pentru a evalua situaţia pe teren şi nevoia de ajutor în urma seismelor violente care au lovit luni cele două ţări, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează Reuters.

„Contăm pe comunitatea internaţională pentru a ajuta miile de familii afectate de această catastrofă, multe dintre ele având deja nevoie urgentă de ajutor umanitar în zonele greu accesibile”, a spus Guterres.

Adunarea Generală a ONU a păstrat luni un moment de reculegere în omagiul victimelor seismelor care au provocat moartea a peste 2.200 de persoane în Siria şi Turcia.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut