Mexicul are consulat onorific la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca a fost inaugurat, joi, consulatul onorific al Statelor Unite Mexicane. Reprezentanța este condusă de antreprenorul clujean Dorin Zăgrean, iar la eveniment au luat parte ES José Guillermo Ordorica Roble, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Mexicului în România și Benito Himenes, șeful consulatului acestei țări la București.

„Suntem aici pentru a-l prezenta pe noul consul onorific Dorin Zăgrean. Deși noi suntem departe de România, suntem foarte aproape în inimă. Totuși suntem două țări care avem în comun valori și criterii pe care le respectăm, cum ar fi principiul democratic, libertatea, comerțul liber, statul de drept și respectarea drepturilor omului. Suntem țări care acordăm importanță organizațiilor internaționale în a soluționa probleme și pentru a identifica soluții în această lume globalizată. În acest sens, atât Mexic cât și România avem convingerea că se poate trăi în această lume numai dacă respectăm aceste drepturi de conviețuire și drepturile omului”, a spus ambasadorul.

Diplomatul a subliniat în cei 86 de ani de relații bilaterale dintre România și Mexic s-a creat o albie comună de relații, iar agenda bilaterală a devenit tot mai complexă și mai prezentă în istoria celor două țări.

ES José Guillermo Ordorica Roble a arătat că politica externă a Mexicului se dorește a fi din ce în ce mai prezentă și puternică în relațiile de cooperare, precizând că țara sa este una dintre marile puteri economice din lume care împreună cu SUA și Canada integrează piața liberă a Americii de Nord.

Ambasadorul a subliniat că Mexic recunoaşte în România un partener şi un prieten de nădejde. „România este pentru noi o poartă de acces către spaţiul european, o poartă privilegiată din perspectivă estică”, a mai spus Jose Guillermo Ordorica Robles.

La rândul său, noul consul onorific, Dorin Zăgrean, a spus că se va implica în dezvoltarea relaţiilor pe multiple planuri între cele două ţări, în special cu zona Transilvaniei, Clujului. „Mulţumesc foarte mult domnului ambasador pentru prezentarea făcută, în acelaşi timp doresc să mulţumesc pentru încrederea pe care mi-a acordat-o numindu-mă în această onorabilă poziţie. Sigur, această poziţie implică multă muncă, cunoaştere şi sunt convins că împreună cu domnul ambasador şi cu sprijinul ambasadei în general o să realizăm nişte lucruri frumoase. (…) Aş vrea să afirm acum că, prin implicarea din punct de vedere diplomatic, concret, în această zonă a Transilvaniei de care răspund în calitate de consul, în acest moment începem să scriem istorie. Acum, în acest moment scriem prima pagină a istoriei în ce priveşte colaborarea Mexicului cu Clujul şi cu zona de care noi răspundem ca şi consulat. Sunt sigur că o să putem dezvolta relaţii serioase între mediul de afaceri mexican şi mediul de afaceri românesc, de asemenea, mediul cultural este un element foarte important pentru noi”, a declarat Dorin Zăgrean. În cadrul vizitei la Cluj-Napoca, ambasadorul Mexicului a avut şi o întâlnire cu primarul municipiului, Emil Boc. În cadrul întrevederii s-a discutat despre soluțiile la problemele prezentului, punând accent pe digitalizarea serviciilor publice, precum și despre posibilitatea unor schimburi culturale și educaționale. De asemenea, s-a discutat și despre posibila înfrățire a orașului Mexico City cu municipiul Cluj-Napoca.

C. PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut