Metafore ale vieții: O expoziție de Flaviu Pop

Galeria de Artă Făclia găzduiește în această perioadă expoziția Metafore ale vieții a artistului vizual Flaviu Pop, reprezentat de IAGA Contemporary Art, realizată în cadrul proiectului Ferestre inițiat de Asociația JAD și susținut de Primăria Cluj-Napoca.

Flaviu Pop, născut la data de 2 august 1983, a absolvit Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea în anul 2002 și ulterior a urmat studii de ceramică sculpturală la nivel de licență și master la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Pe parcursul formării sale, a avut privilegiul de a fi îndrumat de profesorul Titu Toncian, o personalitate remarcabilă în domeniul artelor. Flaviu lucrează în prezent ca restaurator de mobilă, dar își continuă și cariera în domeniul artelor. În 2009, a expus în cadrul expoziției colective “Keramikmuseum Westerwald”, unde artistul și-a prezentat sculpturile “Pentagrame (Pentagrams)” în Höhr-Grenzhausen, Germania. În 2015, a avut o expoziție personală la Trattoria Italiana din Cluj-Napoca, iar în 2016 și 2017 a expus în cadrul unor expoziții colective la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca.

Galeria de Artă Făclia prezintă acum publicului creațiile lui Flaviu de mari dimensiuni, în care artistul se joacă cu detaliile, contururile și temele deopotrivă, creând în arta sa o simbioză între trecut și viitor, între realitate și fantastic, folosind o paletă de culori diafane și subtile. Doamna Margareta Catrinu, care a fost și profesoara și directoare la Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea” în timpul când Flaviu era elev, spune despre pictura lui Flaviu că exprimă o șlefuire sau o sensibilizare a lumii interioare: “Descoperim lucrări destul de generoase ca dimensiune, ceea ce reprezintă un fapt pozitiv, iar tehnica este interesantă, căci constă în folosirea uleiului și a pensulei mici. Aceasta este o gingășie pe care reușește să o facă, căci nu pierde calitatea cromatică prin paste, ci creează voit o transparență, care îl duce cumva într-o lume clasică, a purității petelor de culoare. De asemenea, ceea ce vrea să spună, temele abordate, care sunt variate și frumusețea detaliului, ne duc la o stare delicată, feminină, care se apropie de o analiză în stilul lui Durer. Avem și domenii mai fantastice, care duc la mitic.”

Demostene Șofron a făcut analiza a câtorva lucrări expuse: “Floarea Soarelui” prezintă perfecțiunea vieții înainte de Adam și Eva și reamintește de prima reprezentare a lui Dumnezeu cu totul diferită față de cele de dinainte: e un Dumnezeu puternic, dinamic, în mișcare. În “Roma”, grădina zoologică devine o reprezentare a unor sentimente amestecate, dar totuși ordonate în lucrare.

În lucrările lui Flaviu Pop, culturile și istoriile se suprapun, iar pânza devine o fisură prin care timpul universal devine un timp personal, în care amintirile, sentimentele și imaginația conlucrează și creează colaje de teme, care, din punct de vedere obiectiv, nu au vreo legătură. Prin aceste asocieri personale, Flaviu își manifestă confesiunea, care de regulă nu poate fi etichetată ca stârnind o emoție anume, ci mici particule de emoții variate, care se dezvăluie pe fundalul unei hiperrealități cu o paralogică, în care realismul e cu totul altfel decât îl cunoaștem noi. Sentimentalismul redat de culorile diafane, intelectualismul din spatele temelor abordate, vibrația feminină a formei care ascunde filosofii tenebroase, toate acestea fac arta lui Flaviu o artă matură și asumată. Chiar artistul declară: “Asta e menirea unui tablou, să te oprească să îl urmărești.”

Expoziția “Metafore ale vieții” poate fi vizitată până în data de 10 octombrie, la Galeria de Artă Făclia, pe strada Clinicilor, nr. 33.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut