Mesajul zilei către justițiabili: „Momentan nu se desfășoară ședințe de judecată”

Toate cauzele aflate miercuri pe rolul instanțelor clujene au fost amânate, pe o perioadă nedeterminată, în urma deciziilor adunărilor generale ale judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj, Tribunalului Cluj și a judecătoriilor din județ.

Deși articolul 170 din Legea dialogului social 367/2022 prevede că judecătorii și procurorii nu au dreptul să facă grevă, magistrații au ales să apeleze la această formă de protest ca reacție la intenţia de modificare a dispoziţiilor legale referitoare la pensiile magistraţilor.

Avocații au transmis că, în opinia lor, măsura de întrerupere a activităţii instanţelor trebuie să fie proporţională cu principiul asigurării continuităţii justiţiei. În acest context, aceștia fac apel la factorii decizionali să identifice soluţii adecvate, prin consultare cu corpul profesional al avocaţilor, astfel încât să nu fie afectate nici drepturile magistraţilor şi nici cele ale cetăţenilor, ca beneficiari ai actului de justiţie.

De obicei, zilnic, pe rolul instanțelor clujene sunt programate sute de cauze civile, penale, de contencios administrativ și comerciale iar holurile sunt aglomerate cu justițiabili. Miercuri, însă pe coridoarele Palatului de justiție din Cluj-Napoca era pustiu iar pe monitoarele din fața sălilor de judecată era anunțat că „momentan nu se desfășoară ședințe de judecată”. Singurele locuri unde era cât de cât forfotă a fost la registraturile instanțelor și la birourile de arhivă.

Amânările cauzelor vor deveni o obișnuință”

Președinta Curții de Apel Cluj, magistratul Dana Gîrbovan a declarat pentru Făclia că în prima zi de protest al magistraților nu a fost niciun fel de incident și că lumea a înțeles demersul de a amâna cauzele aflate pe rol ca reacția la intenţia de modificare a dispoziţiilor legale referitoare la pensiile magistraţilor. Judecătorul clujean a atras atenția că dacă nu se va rezolva problema lipsei de personal, amânările cauzelor vor deveni o obișnuință din cauza deficitului de judecători și procurori. „Prin acest protest încercăm să spunem că nu poți să ai justiție de calitate atâta timp cât ai un deficit de magistrați de 30 al sută”, a explicat Dana Gârbovan. Judecătorul clujean a ținut să precizeze că, în ciuda deficitului de magistrați, în prezent, România se situează printre primele locuri la nivel european la capitolul soluționarea cauzelor. „Se fac controale și a existat interes mare pentru soluționarea cauzelor cât mai repede. Termenul mediu de soluționare a dosarelor este sub termenul mediu din UE”, a punctat Dana Gîrbovan.

Întrebată ce se întâmplă cu cauzele penale în care ar putea interveni prescripția răspunderii penale, președinta Curții de Apel Cluj a precizat că aceste dosare sunt monitorizate și că merg mai departe. Dana Gîrbovan a mai menționat că speră ca până în 30 iunie când se intră în vacanță judecătorească să se ajungă la o soluție cu legată de revendicările magistraților pentru a se asigura predictibilitate în sistemul de justiție românesc

Avertismentul avocaților

Avocații au atras atenția că măsura de întrerupere a activităţii instanţelor trebuie să fie proporţională cu principiul asigurării continuităţii justiţiei şi fac apel la factorii decizionali să identifice soluţii adecvate, prin consultare cu corpul profesional al avocaţilor, astfel încât să nu fie afectate nici drepturile magistraţilor şi nici cele ale cetăţenilor, ca beneficiari ai actului de justiţie.

„Comisia Permanentă a U.N.B.R., întrunită în şedinţă online la 20 iunie a.c., îşi manifestă profunda preocupare faţă de anunţul mai multor instanţe din ţară privind suspendarea pe termen nelimitat a activităţii judiciare şi consideră că problemele menţionate drept cauză a acestui demers pot fi rezolvate numai printr-un dialog deschis, la nivel instituţional, între factorii implicaţi, în vederea identificării soluţiilor menite a echilibra disfuncţionalităţile cu care se confruntă sistemul judiciar.

Corpul profesional al avocaţilor din România cunoaşte foarte bine că impredictibilitatea legislativă, subfinanţarea, schemele reduse de personal, supraaglomerarea instanţelor, durata procedurilor judiciare reprezintă tot atâtea cauze care perturbă funcţionarea eficientă şi independentă a justiţiei, afectând în mod direct interesele cetăţenilor, precum şi activitatea tuturor partenerilor sistemului judiciar. În numele avocaţilor din România, parteneri indispensabili ai justiţiei, U.N.B.R. îşi exprimă deplina disponibilitate, în limitele competenţelor conferite prin lege, de a se implica în rezolvarea problemelor cu care sistemul judiciar se confruntă în prezent, inclusiv cele cu privire la asigurarea personalului de specialitate, în vederea evitării blocajelor în justiţie şi a afectării drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.

Totodată, constatând că întreruperea activităţii judiciare nu are un caracter unitar la nivelul tuturor instanţelor, U.N.B.R. solicită tuturor instanţelor să comunice barourilor situaţia de fapt de la nivelul fiecărei instanţe. De asemenea, anunţurile privind demararea acţiunii de protest nu precizează cu claritate care sunt categoriile de cauze ce reprezintă excepţii de la măsura întreruperii activităţii, existând astfel riscul producerii unor efecte grave, pe termen lung, care, în caz de prelungire sine die a măsurii anunţate, sunt de natură a provoca un blocaj sistemic şi a afecta funcţionarea statului de drept”, a anunțat Uniunea Barourilor din România.

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut