Măsură luată de armata americană înainte de a părăsi Kabulul

Armata americană a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi, a indicat un înalt responsabil militar american, generalul Kenneth McKenzie, citat de AFP.

Şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, a declarat presei că soldaţii americani au „demilitarizat”, adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban.

„Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată”, a spus el. „Nu vor putea fi folosite de nimeni”, a subliniat generalul McKenzie.

„Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz”, a adăugat el. „Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată”, a continuat responsabilul american.

Pentagonul, care a desfăşurat 6.000 de soldaţi pentru a ocupa, securiza şi a face să funcţioneze aeroportul din Kabul începând cu 14 august, a mai lăsat la faţa locului 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine – la un cost de 1 milion de dolari bucata – şi 27 de autovehicule uşoare Humvee. Toate au fost scoase din uz.

Autovehiculele „nu vor fi niciodată folosite de nimeni”, a dat asigurări generalul McKenzie.

De asemenea, armata americană a lăsat pe teren sistemul său de apărare antirachetă C-RAM care a oprit luni cinci tiruri de rachete ale grupării Stat Islamic împotriva aeroportului.

„Am ales să lăsăm aceste sisteme în funcţiune până în ultimul minut”, chiar înainte de decolarea ultimului avion, a indicat generalul McKenzie.

„Este o procedură complexă şi îndelungată de a demonta aceste sisteme”, a explicat el. „Aşa că le demilitarizăm astfel încât să nu mai fie folosite niciodată”, a ţinut să adauge responsabilul american.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut