Măsura din Parcul central din Cluj-Napoca menită să prevină un dezastru de talia celui din iulie 2021

Câteva zeci de copaci din Parcul central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca au fost toaletați în această primăvară. Măsura a fost luată pentru a se asigura protecția celor care se plimbă prin parc iar pe de altă parte pentru a permite regenerarea copacilor și a le prelungi viața.

Cei mai mulți dintre copacii toaletați se află în zona de nord a parcului, între Podul Napoca și stadion. În general a fost vizat plopul – arbore de esență moale ce prezintă riscuri mari pentru populație în timpul furtunilor și nu numai.

De asemenea, în cadrul intervenției s-a înlăturat vâscul, un parazit care afectează copacii.

Intervenția de toaletare a copacilor din Parcul central nu a fost făcută de oricine și oricum. Cel care a realizat aceste tăieri este un alpinist cu specializare în Anglia și care deține certificat arboricultură.

Specialiștii în arboricultură spun că astfel de intervenții sunt necesare pentru că în cazul unor furtuni scade riscul producerii unor evenimente neplăcute sau chiar tragedii.

Fără astfel de toaletări, locuitorii orașului sunt supuși riscului ca în orice moment să se trezească că le cade în cap un copac sau o creangă.

Spre exemplu, în luna iulie 2021, o furtună a pus la pământ mai mulți copaci din Parcul central din Cluj-Napoca iar alții au fost rupți efectiv de la jumătate. Experții spun că dacă atunci copacii erau toaletați, furtuna nu făcea asemenea ravagii.

Pe lângă faptul că prin toaletare se elimină riscul căderii de crengi sau punerii la pământ în timpul furtunilor, astfel de intervenții asigură copacilor o mai bună regenerare și duce la prelungirea vieții arborelui.

De la începutul anului și până acum numai Serviciul Spații Verzi din cadrul Primăriei Cluj-Napoca a plantat 850 de arbori, urmând ca până în toamnă să fie plantați alți 700. La aceștia se mai adaugă câteva sute de copaci plantați în cadrul proiectelor cu fonduri europene.

C.P.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut