Marcel Vela, referitor la aplicarea amenzilor: Că abuzurile se fac este un lucru evident

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, că este „un lucru evident” că se fac abuzuri de către polițiști în cazul verificărilor cetățenilor cu privire la libera circulație şi i-a sfătuit pe cei care se simt nedreptățiți să se adreseze organelor de control sau să conteste în instanță amenzile, informează AGERPRES.

„Nu tolerez abuzurile, iar la videoconferința organizată de către secretarul de stat care se ocupă de ordinea publică, cu toate armele din subordine și toți inspectorii județeni, li s-a atras atenția tuturor că amenzile trebuie să fie într-o formă evaluată direct proporțional cu fapta pe care au constatat-o, să fie folosite ca variante de sancțiune şi avertismentele, nu direct amenzile”, a spus Vela, într-un interviu acordat RFI.

El a explicat că fiecare cetățean care se simte nedreptățit poate să sesizeze ministerul sau poate să conteste amenda în instanță și un judecător va evalua dacă s-a greșit sau nu când s-a întocmit procesul verbal.

„Că abuzurile se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni școala de poliție și acum sunt în teren. Cei care au făcut abuzuri sau au greșit vor fi evaluați şi profesional și disciplinar”, a arătat Vela.

Ministrul a dat exemple de astfel de cazuri şi a precizat că în toate acestea s-au demarat cercetări în cadrul structurilor din cadrul cărora făceau parte forțele de ordine implicate.

„Am fost sesizați că s-au făcut abuzuri. Se fac cercetări de către Inspectoratele Județene, fie că au fost amendați de poliție sau de Jandarmerie, Poliție de Frontieră, unde au fost abuzuri, la Polițiile Locale. Am sesizat primăriile de care aparțin polițiile respective. Să dau un exemplu: Timișoara – Poliția Locală a amendat un fotoreporter de la AGERPRES, sau la Oțelul Roșu, o vânzătoare care era la serviciu, dar a fost imputat în procesul verbal faptul că nu avea adeverință de la serviciu. În tot cazul, la fiecare abuz sesizat am luat atitudine”, a afirmat ministrul de Interne.

Articole din aceeasi categorie