Managerii din economia românească anticipează o reducere generală a numărului de angajaţi

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a activităţii în construcţii şi comerţul cu amănuntul, o scădere moderată a numărului de salariaţi în industrie, construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii precum şi o creştere a preţurilor în comerţ.

Potrivit rezultatelor anchetei de conjunctură, realizate în luna mai a acestui an de Institutul Naţional de Statistică, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei, în special în fabricarea echipamentelor electrice, în timp ce pentru fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului este anticipată o creştere. De remarcat că estimările vizează o scădere moderată în fabricarea produselor farmaceutice de bază, spre deosebire de perioada precedentă, în care se prognoza o stabilitate pentru acest domeniu. Managerii mai prognozează o scădere a numărului de salariaţi şi o relativă stabilitate a preţurilor produselor industriale.
Pentru construcţii este anticipată o perioadă de relativă stabilitate a producţiei, conjugată cu o scădere moderată a numărului de salariaţi ţi cu o relativă stabilitate a preţurilor lucrărilor de construcţii.
Managerii din comerţul cu amănuntul managerii estimează că următoarele trei luni vor fi caracterizate printr-o relativă stabilitate a activităţii economice, care se va regăsit în volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale. Angajatorii din sector prognozează o reducere moderată a numărului de salariaţi, dar şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Conform estimărilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va scădea în perioada următoare, mai ales în activităţile de creaţie şi interpretare artistică, în activităţile agenţiilor turistice şi ale tur-operatorilor şi în activităţile sportive, recreative şi distractive. Şi pentru acest sector se estimează o scădere moderată şi a numărului de salariaţi, şi a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor.
Reamintim că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

Articole din aceeasi categorie