Mai puțini observatori la alegerile din Republica Moldova

Numărul observatorilor naţionali şi internaţionali acreditaţi pentru monitorizarea alegerilor prezidenţiale care vor avea loc duminică în Republica Moldova a scăzut dramatic faţă de alegerile parlamentare din luna noiembrie a anului trecut, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul Programului de monitorizare a proceselor democratice din cadrul Promo-LEX, Pavel Postică.

Potrivit sursei citate, numărul observatorilor interni a scăzut cu 45%, de la 3.389 în 2019 la 1.884 în 2020, în timp ce numărul observatorilor străini a scăzut cu 60% faţă de alegerile precedente, de la 776 la 309.

În acest context, Coaliţia pentru alegeri libere şi corecte, din care face parte şi Promo- LEX, a solicitat Comisiei Electoral Centrale (CEC) înregistrarea video a întregului proces electoral din secţiile de votare, însă cererea a fost respinsă. CEC a decis ca sistemele video din secţiile de votare să înregistreze doar procesul de pregătire, inclusiv sigilarea urnelor, şi procesul de numărare a voturilor.

„A scăzut dramatic numărul de observatori care monitorizează procesul electoral, observatori naţionali, din partea organizaţiilor neguvernamentale, cu 45% comparativ cu scrutinul parlamentar din 2019, şi observatori internaţionali cu 60% comparativ cu scrutinul parlamentar din 2019. Niciun concurent electoral nu are acoperire 100% prin observatori la toate secţiile de votare. Coaliţia pentru alegeri libere şi corecte a solicitat CEC să efectueze înregistrarea video a întregului proces electoral pe parcursului atât a turului doi, cât şi a turul întâi. Cu regret, CEC, în şedinţa din 28 octombrie, nu a reuşit să adopte cu o majoritate de voturi propunerile de modificare a regulamentului care au venit din partea coaliţiei”, a afirmat Postică.

Oficialul Promo- LEX a atras atenţia că autorităţile de la Chişinău au cheltuit, în 2019, zece milioane de lei pentru achiziţia de sisteme video pentru înregistrarea procesului electoral, însă echipamentele nu vor fi folosite la capacitate maximă.

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova care vor avea loc duminică vor fi monitorizate de 1.884 observatori naţionali şi 309 observatori internaţionali.

77 de observatori din partea organizaţiilor neguvernamentale şi a misiunilor diplomatice şi 156 de observatori înaintaţi de către concurenţii electorali au fost acreditaţi pentru secţiile de vot din afara ţării.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut