Magistrații condamnă atacurile politice repetate la adresa puterii judecătorești

Uniunea Națională a Judecătorilor din România(UNJR), Asociația Magistraților din România(AMR) si Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului(AJADO) susțin poziția exprimată de Secția pentru Judecători a CSM, din data de 03.03.2021, de a condamna poziția alianței USR-PLUS și declarațiile publice referitoare la soluția pronunțată de Tribunalul București în cauza cunoscută sub numele „Dosarul 10 august”, arătând că aceste declarații împotriva soluției din acest dosar „reprezintă un veritabil atac la adresa independenței judecătorului şi, implicit, a puterii judecătorești în ansamblul său.

„În plus față de cele arătate deja de judecătorii din CSM, condamnăm declarațiile inadmisibile ale prim-ministrului Florin Cîțu referitoare la o hotărâre judecătorească definitivă, precum și directiva trasată ministrului justiției, Stelian Ion, de a găsi o soluție pentru continuarea judecății unui proces definitiv tranșat. Scopul hotărârilor judecătorești nu este acela de a mulțumi voința politică, iar refuzul vehement al puterii politice de a accepta o hotărâre judecătorească definitivă, dublate de căutarea de soluții pentru a o repune în discuție, pe considerente politice, reflectă o veritabilă incitare la nerespectarea hotărârilor judecătorești. Aceasta atitudine manifestată împotriva unei hotărâri judecătorești este cu atât mai gravă cu cât provine din partea reprezentantului puterii executive a unui stat membru al Uniunii Europene și a unei coaliții de partide al cărui copreședinte este și lider al grupului europarlamentar Renew Europe, grup ce se declară un apărător al statului de drept în Europa. Apelurile acestor lideri politici la “dorința poporului” aduc aminte de sloganul “Dreptatea poporului în slujba poporului” ce a stat la baza “stalinizării justiției” după 1948. Dorința reprezentanților partidelor politice aflate la putere de a se reveni la justiția “populară”, specifică regimurilor totalitare, unde dosarele se vor judecate în stradă, numărând “poporul” ce e pro sau contra unei soluții, este condamnabilă în termeni categorici”, arată cele trei organizații profesionale ale magistraților.

Acestea mai arată că judecătorii nu sunt însă în slujba politicienilor, ci în slujba legii. „Hotărârile judecătorești se pronunță în numele legii, nu în conformitate cu voința politică a partidului de guvernământ, oricare ar fi acela. Din aceste motive, presiunile politice ce au succedat hotărârii Tribunalului București sunt intolerabile într-un stat de drept, reflectând reflexe totalitare periculoase, ce au fost pe bună dreptate denunțate și condamnate de Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Dreptul la o justiție independentă este un drept fundamental al fiecărui cetățean al acestei țări. Aceasta înseamnă ca un judecător este liber să hotărască doar în acord cu legea și probele din dosar, chiar și atunci când cetățeanul este în litigiu cu Statul, indiferent de presiunile, șantajele sau amenințările venite din partea reprezentanților puterii executive sau legislative.

UNJR, AMR si AJADO condamnă categoric aceste atacuri împotriva puterii judecătorești și solicită reprezentanților puterii executive si legislative să revină în limitele constituționale”, avertizează cele trei organizații profesionale.
Precizăm că și președintele Klaus Iohannis i-a cerut joi ministrului Justiţiei, Stelian Ion, să explice public „de urgenţă” cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul „10 august” să fie clasat.

„Solicit ministrului Justiţiei să explice public de urgenţă cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să ştie cine sunt cei vinovaţi de actele de violenţă împotriva manifestanţilor paşnici. Lucrurile nu se pot încheia aici şi, de aceea, am cerut ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne să găsească soluţiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a scris Iohannis, pe Facebook.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut