Magistrat clujean, ales în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii

Procesul de alegeri pentru noua structură a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a finalizat, urmând ca noii membri ai acestui for să fie validați.

Printre cei aleși în viitorul CSM se numără un judecător din cadrul Tribunalului Cluj. Potrivit surselor, reprezentanţii Înaltei Curţi vor fi judecătorii Stănişor Denisa-Angelica şi Daniel Gradinaru.
Consiliul Superior al Magistraturii este compus din 10 judecători şi patru procurori, din trei membri de drept, respectiv ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele ÎCCJ şi de doi reprezentanţi ai societăţii civile votaţi de Senat. Mandatul membrilor aleşi este de 6 ani.

Reprezentanţi ai curţilor de apel sunt: Ramona Graţiela Milu de la Curtea de Apel Braşov; Elena Raluca Costache de la Curtea de Apel Bucureşti și Liviu Gheorghe Odagiu de la Curtea de Apel Alba Iulia. Din partea curților de apel a candidat pentru un loc în CSM și magistratul clujean Adina Lupea, însă nu a obținut suficiente voturi pentru a face parte din forul ce are rol de garant al independenței justiției.

Din partea Tribunalelor au fost aleși judecătoarea Laura Radu, preşedintele Tribunalului Bucureşti și magistratul Ștefan Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj.

Și magistratul clujean Roxana Dan de la Judecătoria Cluj Napoca a intrat în cursa pentru un loc însă CSM. Potrivit surselor, nici Roxana Dan nu a reușit obțină mandat în acest for.

Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial, pentru prima dată în lume, în 2015, prin Proclamaţia emisă de către primarul capitalei americane Washington D.C, Muriel Bowser, la iniţiativa lui Bogdan Banu, fondatorul organizaţiei Romanians of D.C, cu sprijinul comunităţii româneşti şi al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii. Din 2016 manifestarea este susţinută de către Asociaţia „La blouse roumaine – IA”, fondată pentru a sprijini eforturile comunităţii de a promova şi proteja ia şi valorile culturale româneşti şi universale.

Această zi este dedicată, totodată, eforturilor de includere a cămăşii cu altiţă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în prezent, în peste 50 de ţări şi 300 de localităţi, de pe şase continente. Manifestarea a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, fiind marcată atât de ambasadele României, cât şi de misiunile diplomatice în România.

Ia sau cămaşa cu altiţă a reprezentat întotdeauna piesa principală a portului femeiesc tradiţional românesc, care prin ornamentică, prin calitatea materialelor şi a execuţiei, punea în evidenţă statutul social, economic şi civil, dar şi personalitatea purtătoarei, potrivit www.muzeul-etnografic.ro. Cămaşa cu altiţă este cunoscută la nivel local/regional cu denumirile: ciupag (Oltenia, Muntenia, Transilvania), ie cu umăraş (sudul Transilvaniei), ie fetească (Transilvania), spăcel (Arad), cămaşă zoroclie (Telorman), mânecar (Lovişte, Vâlcea), cămaşă răsucită (Vrancea), cămeşă cu lăncez (Neamţ, Suceava), conform https://patrimoniu.ro/.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut