Macron, departe de a câștiga turul doi

Cei 7,7 milioane de francezi care l-au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa pe liderul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon vor avea un rol decisiv în stabilirea câştigătorului turului doi, care este departe de a fi câştigat de Emmanuel Macron, deşi sondajele îl dau favorit, explică analişti şi comentatori.

Cu aproape 22% din voturi şi la numai aproximativ 400.000 de voturi în spatele candidatei extremei-drepte Marine Le Pen, stânga rebelă şi eurosceptică a lui Mélenchon va arbitra din nou turul doi al prezidenţialelor, la fel cum s-a întâmplat şi în 2017.

La acea vreme, majoritatea celor 7 milioane de alegători ai lui Mélenchon i-au dat în turul doi votul lui Macron, care avea să câştige detaşat în faţa lui Le Pen, cu un raport de voturi de 66% la 33%.

Acum însă contextul s-a schimbat, remarcă surse parlamentare din partidul Franţa Nesupusă (La France Insoumise – LFI), mişcarea creată de Mélenchon. La capătul a cinci ani de mandat plin de tensiuni sociale, pro-europeanul Emmanuel Macron ”este detestat” de mare parte din populaţia franceză. ”Proiectul său nu mai este cel majoritar în ţară”, explică politicienii LFI.

Imediat ce duminică seară au fost publicate primele sondaje la ieşirea de la urne, Mélenchon a cerut ”să nu se dea niciun vot lui Le Pen”, fără a lansa însă un îndemn la vot explicit pentru Macron.

Pentru acesta din urmă nu va fi uşor să-i seducă pe simpatizanţii stângii radicale, care în noaptea după primul tur nu au încetat să intoneze imnul ”vestelor galbene”, revolta socială care l-a încolţit pe Macron în 2018.

Spre deosebire de alegerile din 2017, actualul lider de la Elysee nu mai are însă alt bazin electoral consistent pe care să poată miza; dreapta tradiţională a cărei candidată a fost Valérie Pécresse a obţinut sub 5% (faţă de 20% cât a obţinut Francois Fillon în 2017), iar sondajele relevă că aproape jumătate din voturile lui Pecresse ar merge către Le Pen, deşi candidata dreptei şi-a îndemnat alegătorii să-l voteze pe Macron în turul doi.

Ceilalţi doi candidaţi progresişti pe ale căror voturi Macron se poate baza au de asemenea rezultate slabe, respectiv 4,63% ecologistul Yannick Jadot şi 1,75% socialista Anne Hidalgo.

Aşadar, Emmanuel Macron nu are acum altă opţiune decât să privească spre stânga radicală, care a fost foarte critică faţă de el reproşându-i desconsiderarea claselor sociale nevoiaşe; o sarcină dificilă pentru acest fost bancher de investiţii care, după măsurile economico-sociale din primul său mandat, cu greu mai poate scăpa de eticheta de ”preşedinte al celor bogaţi”.

”Deocamdată, sondajele asupra acestui tort (electoral) îi dau un uşor avantaj lui Macron, spre care ar merge 33% dintre aceşti votanţi (ai lui Mélenchon), în timp ce aproximativ 30% ar merge spre Marine Le Pen”, iar ceilalţi sunt indecişi sau se abţin, afirmă Grénoble Simon, profesor la universitatea Sciences Po şi specialist în sociologie electorală, care subliniază că Macron va trebuie să fie capabil ”să depăşească enorma respingere” pe care o manifestă faţă de el votanţii lui Mélenchon.

Tabloul este acum foarte diferit faţă de 2017, când numai 7% dintre alegătorii lui Mélenchon au ales-o pe Le Pen în turul doi. O bună parte dintre alegătorii lui Mélenchon – foarte mulţi dintre ei tineri, o treime din grupa de vârstă 18-24 de ani votând pentru el – împărtăşesc idei prin care sunt atraşi de Le Pen, respectiv suveranismul, sentimentul anti-UE şi repulsia faţă de elitele politice şi economice.

De asemenea, ”imaginea lui Le Pen este cu adevărat diferită faţă de cea din 2017. Ea pare mult mai puţin extremă şi mai acceptabilă pentru o mare parte a francezilor”, explică analiştii băncii ING.

În opinia lui Gaspard Gantzer, fost consilier de comunicare al preşedintelui socialist Francois Hollande, ”tabăra lui Mélenchon va fi fără îndoială arbitrul acestor alegeri”.

Pe de altă parte, pe lângă votanţii stângii radicale, Macron şi Le Pen vor încerca să-i convingă şi pe absenţii din primul tur, 26% din electorat, faţă de 22,3% în 2017, categorie alcătuită în special din muncitori şi tineri.

Cu 27,85% din voturi în turul întâi, faţă de 23,15% Le Pen, Macron rămâne totuşi favoritul turului doi, pe care conform sondajelor ar urma să-l câştige cu un procent între 51% şi 54%, care este însă în marja de eroare.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut