Lupta polițiștilor clujeni cu mafia lemnului. Peste 200 de dosare penale în primele șase luni

România a pierdut o treime din suprafaţa sa împădurită. O realitate dezastruoasă, pe care responsabilii nu au făcut nimic s-o schimbe. Potrivit datelor oficiale, judeţele în care au loc defrişări masive ilegale sînt Suceava, Harghita, Argeş și Maramureş. În aceeaşi manieră au dispărut mari suprafeţe de pădure şi din judeţul Cluj. În ultimii ani, pădurile din acest judeţ, în special cele din zona Apusenilor, au fost supuse unor defrişări sălbatice, prin care responsabili silvici, politicieni şi alţi potentaţi fără scrupule şi fără măsură, au făcut zeci de miliarde.

 

Aceste tăieri necontrolate au dus la schimbări climaterice şi au determinat inundaţii în multe zone. Se pare că în al doisprezecelea ceas responsabilii încearcă să facă lumină în privinţa tăierilor ilegale de păduri. Astfel, polițiștii clujeni au desfășurat în primele șase luni ale acestui an 465 de controale în fondul forestier, pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos şi pe linia legalităţii transportului materialului lemnos.

În cadrul acțiunilor, au fost aplicate sancțiuni de peste 342 de mii de lei. Potrivit analizei activității IPJ Cluj pe prima jumătate a acestui an, în urma activităţilor desfăşurate în zonele de risc forestier identificate pe raza judeţului Cluj, au fost înregistrate 218 dosare penale având ca obiect infracţiuni la regimul silvic, cercetate 44 persoane (6 – personal silvic), verificate 974 vehicule, inclusiv atelaje hipo şi s-a dispus confiscarea cantităţii de 408 mc material lemnos, în valoare de 203,87 mii lei. Cantitatea de lemn confiscată ar putea fi încărcată pe 15 camioane de transport material lemnos.   

De asemenea, față de 4 persoane s-au luat măsuri preventive, două dintre acestea fiind reținute, una a fost plasată sub control judiciar și o persoană a fost arestată preventiv.

Polițiștii au aplicat 189 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, în valoare de 342,6 mii lei.

Începând cu luna ianuarie 2021, a devenit funcțional sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL, versiunea 2.0. Platforma obligă la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum şi însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.

Mai mult, în noul SUMAL se pot vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut