Luna Pădurii la Ocolul Silvic Gherla

Conform tradiţiei, în perioada 15 martie – 15 aprilie, în ţara noastră are loc Luna Pădurii, un program naţional care prevede diferite acţiuni de regenerare şi de ocrotire a pădurii. Nu este altfel nici pe raza Ocolului Silvic Gherla, unde s-au făcut toate pregătirile în vederea demarării la timp a activităţilor organizate cu acest prilej. După cum ne-a spus şeful Ocolului Silvic Gherla, Mihai Dan Criste, cei 22 de lucrători silvici din cadrul celor 4 districte cunosc bine îndatoririle şi sarcinile care stau în faţa lor în această perioadă, deosebit de aglomerată pentru ei.

În împrejurimile municipiului Gherla sunt 24 de cantoane silvice, unde timp de o lună vor fi efectuate ample lucrări de protejare a pădurii, activităţi ce de fapt se derulează pe tot timpul anului, nu numai cu ocazia Lunii Pădurii. Conform planului, în această perioadă vor fi plantaţi puieţi pe o suprafaţă de 23 hectare. Cele mai cunoscute specii sunt fagul şi gorunul, dar în unele zone vor fi plantaţi şi puieţi de tei sau stejar, în funcție de solul unde vor fi efectuate aceste lucrări de sezon.

De asemenea, în plan figurează regenerarea a 4,2 hectare de păduri, printre suprafeţele vizate fiind hotarul satului Tiocu de Sus, comuna Corneşti, unde şi în anii trecuţi au fost efectuate astfel de lucrări. În multe localităţi pădurarii sunt sprijiniţi în munca lor şi de populaţie, așa cum făceau pe vremuri şi elevii şcolilor din mediul rura.

În anii trecuţi, în cadrul Lunii Pădurii, cele mai bune rezultate le-au obţinut pădurarii Districtului Ţaga, condus de Daniel Oltean, unul dintre cei mai vechi şi mai experimentaţi angajaţi ai Ocolului Silvic Gherla.

Un lucru îmbucurător: în ultimele 12 luni în împrejurimile municipiului Gherla nu au fost înregistrate infracţiuni silvice. Vigilenţa oamenilor legii îşi spune cuvîntul!

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut