Lucrări importante în comuna Sânmărtin

Zilele trecute, în timpul căldurilor sufocante, l-am sunat pe primarul comunei Sânmărtin, Ioan Fărtan, interesându-ne de situația debitului de apă în fântânile din gospodăriile celor 8 sate componente. Domnia sa ne-a asigurat că deocamdată nu sunt probleme, în ciuda temperaturilor înalte fântânile n-au secat, iar pe pășunile naturale efectivele de animale nu duc lipsă de apă.

Edilul-șef ne-a dat și o veste bună (chiar foarte bună): se află în plină derulare introducerea apei potabile din sursa Gilău, un vis mai vechi, dar care, iată, prinde contur în această vară, chiar în momentul când este mare nevoie de apă de calitate, ținând cont de lunile secetoase din acest an. O mare realizare a administrației locale din comuna de pe Câmpie, care efectiv se „luptă” de câțiva ani pentru această investiție de gospodărie comunală. Deja s-au săpat șanțurile de la Moara Roșia (adică drumul județean Gherla-Cămărașu), iar la marginea centrului de comună, în hotarul „Secția de tractoare”, se lucrează la amenajarea stației de pompare a apei, lucrările derulându-se conform planificării.

Deocamdată, apa va fi introdusă în satele Diviciorii Mari, Măhal, Târgșor și Sânmărtin, dar în viitor  rețeaua va fi  extinsă și în celelalte localități ale comunei, unde populația abia așteaptă să curgă apă bună pe robinet și să nu folosească în gospodărie apa din fântâni. Cum am aflat de la primarul Ioan  Fărtan, mai  au în plan și introducerea gazului metan, la fel un proiect mai vechi al edililor din Sânmărtin.

În această perioadă se efectuează și obișnuitele lucrări de igienizare la Școala Gimnazială Cutca și Grădinița din Sânmărtin, acțiuni gospodărești ce se realizează în  fiecare vacanță de vară. Tot în această vară au început lucrările la două poduri, la cel din Sâmboieni și la Diviciorii Mari, în ultima localitate fiind asfaltat și drumul ce leagă satul cu Târgșorul. Sunt investiții necesare, cele două poduri având o mare vechime, iar conducătorii auto au întâmpinat multe greutăți în traversarea lor.

În lunile următoare în comuna Sânmărtin vor continua lucrările de reabilitare a drumurilor și străzilor de pe raza celor opt sate și vor fi modernizate șanțurile de scurgere a apei, așa cum s-a făcut anul trecut la Sâmboieni. Acolo șanțurile de pe marginea drumului au fost betonate, la fel se va proceda și în satele din jur.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut