Lucrări de toaletare a pomilor pe malul canalului Someş Gherla

După ce au reuşit să planteze flori în toate zonele verzi de pe raza municipiului, angajaţii de  la SC ADP SA (fosta RADP) Gherla au început o altă lucrare importantă pe domeniul public. Este  vorba  de o amplă acţiune de toaletare a pomilor de pe malul Canalului Someş, din strada Gelu.

Acolo, de-a lungul canalului, acum câţiva ani edilii oraşului au amenajat nu mai puţin de 100 locuri de parcare pentru maşini, de această iniţiativă bucurându-se atât locatarii de pe strada respectivă, cât şi posesorii de autoturisme din cartierul vecin „Între ape”. Dar, de o vreme, pomii plantaţi acolo de peste 10 ani (dacă nu, și mai mult) provoacă multe neplăceri atât pietonilor, cât şi posesorilor de maşini, mai ales  în situaţii de furtună crengile căzute cauzând pagube importante.

Văzând această situaţie, administraţia locală a hotărât să organizeze a amplă acţiune de toaletare a zonei, iniţiativă aflată în derulare chiar în aceste zile. Curâţind pomii, sunt evitate eventualele accidente provocate de furtună, dar sunt protejaţi  şi pietonii (printre care şi părinţii aflaţi la plimbare cu copiii mici). Crengile tăiate sunt transportate cu utilajele SC ADP SA la vechea platformă de gunoi a urbei, de la marginea localităţii. Nu de mult, acelaşi lucru a fost făcut de muncitorii societăţii respective şi pe străzile municipiului.

În ultima perioadă, şi în parcul municipiului Gherla au fost executate lucrări de reâmprospătare a vegetaţiei, pe  marginea aleilor existând arbori seculari, care în caz de furtună violentă constituie pericol mare pentru cei care se plimbă în zona respectivă. Acum trei ani, pe timpul unui fenomen meteorologic extrem (vânt puternic) de  la 17 septembrie, zeci de copaci au fost smulși cu rădăcină cu tot din pământ, sărăcind mult patrimoniul vegetal al frumosului parc gherlean.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie