Lucrări de mântuială pe bani europeni

Întreaga izolație de polistiren realizată în acest an la un bloc de zece etaje din cartierul clujean Grigorescu a fost înlăturată în aceste zile. Și asta după ce beneficiarul lucrării a constatat că firma care realizează izolarea termică a blocului nu a respectat condițiile prevăzute în proiectul tehnic.

Blocul Lamă G de pe strada Hațeg, cu 120 de apartamente și aproximativ 360 de locatari a fost inclus în proiectul european „Creșterea Eficienței energetice a blocurilor de locuințe din municipiul Cluj-Napoca-Grup 1”.

Valoarea lucrărilor este de 2.468.612,80 lei+ TVA, iar licitația a fost câștigată de S.C. ACOMIN S. Ordinul de începere al lucrărilor s-a transmis în data de 29.11.2019, termenul de finalizare la acest obiectiv fiind 31.10.2020. Municipalitatea clujeană susține că la termenul prevăzut pentru lucrări nu se ține cont de perioada stării de urgență 16.03.2020-15.05.2020. Primăria Cluj-Napoca arată într-o adresă tirmisă ziarului Făclia că în urma verificărilor periodice efectuate de către responsabilii tehnici asupra lucrărilor executate până în prezent, s-a constatat că polistirenul folosit nu corespunde calitativ cu cel prevăzut în proiect; astfel s-a dispus refacerea zonelor placate cu polistiren neconform.

S-a solicitat în scris executantului refacerea lucrărilor neconforme. Menționăm faptul că în cazul în care executantul nu își va respecta termenele asumate prin contract se vor aplica penalități de întârziere conform clauzelor contractuale, iar în cazul în care realizează în continuare lucrări neconforme, acestea se vor reface pe cheltuiala executantului astfel încât să respecte calitatea lucrărilor conform legislației în vigoare”, a precizat municipalitea clujea.

Locatarii blocului Lamă G se declară extrem de revoltați de situația în care se află proiectul de reabilitare termică a imobilului. Oamenii spun că lucrările au început la 1 martie iar în vară s-au sista. „Nu a mai făcut nimeni nimic până după alegerile locale când au venit angajații firmei și au început să dea jos tot polistirenul”, a declarat o locatară din blocul Lamă G. Femeia susține că are apartamentul chiar pe colț iar după ce a început să scadă temperaturile, în casă este foarte rece. „E un adevărat coșmar pentru locatarii blocului. E mizerie, haos. E important pentru noi că se face reabilitarea termică, însă nu e normal să dureze atât de mult. Acum nu mai este nicio șansă să se termine lucrările pentru că s-a dat jos tot polistirenul, iar până se reface lucrarea va dura. Așa că peste iarnă stăm cu blocul neizolat”, a spus femeia.

Directorul Direcției de Dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpean a declarat că toate costurile suplimentare care au apărut la proiectul privind reabilitarea termică a blocului Lamă G vor fi suportate de firma care a câștigat licitație. El a precizat că se găsesc foarte greu firme interesate să facă lucrări de reabilitare termică la blocuri. „A trebuit să facem șapte licitații pentru putea atribui lucrările de reabilitare termică. Nu sunt firme interesate pentru astfel de lucrări. Cred că e problemă cu forța de muncă”, a spus Câmpean.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut