Loc de Bine

Loc de Bine este un proiect al Asociației Zi de Bine, sau mai precis „cauza lunii februarie”, a asociației, care presupune amenajarea a trei camere dedicate audierii copiilor în cadrul a trei parchete de pe lângă tribunale din România.

„Copiii care sunt martori sau victime ale unor infracțiuni intră tot mai des în contact cu sistemul judiciar din România. Anul trecut, 2.111 copii au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurorii români, iar în 2019 – 2.222 de copii, adică o cincime din totalul victimelor înregistrate în rechizitoriile parchetelor din România, în decurs de un an. Prin ochii copilului audierea înseamnă retraumatizare, prin repetarea unor întrebări dureroase puse de reprezentanții instituțiilor statului” – arată inițiatorii proiectului.

Potrivit acestora, Loc de Bine înseamnă nu doar amenajarea prietenoasă a unui spațiu rece, precum cel dintr-o instituție din justiție, ci „o metodă științifică de interviu realizat de oameni pregătiți, în încăperi special create pentru copii”. Loc de Bine va fi „un spațiu confortabil, unde copilul poate căpăta curaj să vorbească despre experiența prin care a trecut, fără riscul retraumatizării”.

Loc de Bine dă șansa desfășurării audierii minorului după un protocol adaptat vârstei și de către un specialist intervievator, într-un spațiu amenajat specific pentru copii, cu elemente și materiale de sprijin care să îi ajute să își spună povestea. Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu magistratul, care asistă din cea de-a doua cameră, camera tehnică. Fereastra unidirecțională permite observarea nemijlocită a procedurii de audiere, fără ca minorul să fie confruntat cu adulți necunoscuți sau anumiți adulți care îi reactivează emoțiile negative ale traumei suferite. Două camere robotice înregistrează mărturia și surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate. Pe lângă autenticitate, înregistrarea furnizează, așa cum cere CEDO în multe condamnări contra statului roman, premisele unei evaluări psihologice obligatorii în dosarele cu victime vulnerabile. Iar cel mai important lucru este că reaudierea copilului este rareori necesară” – precizează inițiatorii proiectului.

Suma necesară pentru întregul proiect este de 35.000 de euro. Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine – Grupul E.ON România, Lidl România și UniCredit Bank și va fi realizat alături de Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, care are ca scop sprijinirea investigării infracțiunilor de violență sexuală, începând cu cele mai vulnerabile dintre victime.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut