Lipsa precipitațiilor se vede și pe Câmpie

Cine trece în aceste zile prin satele Câmpiei Transilvaniei are ocazia să constate efectele secetei din această vară. În unele locuri există chiar situații dezastruoase în  ceea ce privește lipsa apei potabile și aici nu ne referim  doar la populația din mediul rural, ci și la efectivele de animale aflate pe pășunile  naturale.

Noi am urmărit situația pe teren în  trei comune din împrejurimile municipiului Gherla, unde lipsa ploii este vizibilă. Încă la ieșirea din oraș, spre Fizeșu Gherlii am observat că s-a schimbat culoarea ierbii de pe marginea drumului, adică nu mai este verde, ci galbenă, arsă de soare. Au fost temperaturi  de 35-37 de grade, iar în hotarul comunei Fizeșu Gherlii nu se putea lucra la întreținerea culturilor prășitoare din cauza căldurii excesive. De la administratorul public Csaba Laposi am aflat că au fost zile, când în pârâul Fizeșului  nu a curs apă deloc sau dacă a curs, a avut un nivel scăzut.

Locuitorii celor 4 sate componente nu au întâmpinat greutăți, în fiecare este introdusă apa din sursa Gilău. Pe pășunile din hotarul localităților de  pe Valea Bonțului bovinele și ovinele au fost adăpate din fântânile amenajate prin grija Primăriei, dar crescătorii de animale din zonă au făcut și rezervă de apă în caz de nevoie. Deocamdată, nu sunt probleme în această privință, cum și fântânile din gospodăriile populației (încă) au debit bun.

Același lucru l-am constatat și în satele componente ale comunei Țaga, unde lipsa ploilor este vizibilă și la nivelul apei de pe renumitele lacuri piscicole. Chiar și pescarii se plâng, de mult nu au văzut așa apă mică pe aceste lacuri. Primarul comunei Țaga, Romi Mârza, ne-a spus că apa este  introdusă în toate satele componente, până la ora documentării noastre nu au fost probleme în privința presiunii, peste tot, pe robinete apa a curs normal, cum a fost totdeauna. Că seceta creează probleme, asta este o realitate, însă nu putem spune că populația are de suferit. De asemenea, în fântânile din curțile caselor țărănești mai este apă de băut, calitatea ei fiind analizată periodic de organele competente.

Asta ne-a spus și primarul comunei vecine,  Buza Ștefan Czeger, care în ciuda faptului că este în concediu medical toată luna iulie, este preocupat de combaterea efectului cauzat de lipsa precipitațiilor. Domnia sa are deja experiență îndelungată în astfel de situații, asigurându-ne că dacă mai persistă timpul canicular, vor transporta apă pe pășuni cu cisterna, așa cum au mai făcut-o. Deocamdată nu este nevoie, fântânile din sat și din hotar mai au apă.

Treaba asta cu cisterna am mai auzit acum câțiva ani în comuna Mintiu Gherlii, unde primarul Dumitru Oltean și în aceste zile permanent verifică presiunea apei pe rețea și se deplasează în fiecare dimineață pe pășunile de la marginea satelor Bunești și Nima, unde există cele mai mari efective de bovine și ovine. Sunt măsuri organizatorice, care trebuie să stea în centrul atenției tuturor edililor din zona Gherlii. Agricultura și așa este afectată, măcar zootehnia să reziste pe astfel de timpuri.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut