Les Films de Cannes a Cluj-Napoca: Comedii, povești emoționante, scene delicate…

 

* 5-7 noiembrie * cinematograf ”Victoria” *

Doar două zile ne mai despart până la deschiderea oficială a unui mult așteptat festival, tradițional în peisajul clujean, Les Films de Cannes a Cluj-Napoca. Festival care anul acesta propune producții recente, sunt multe titluri cunoscute deja.

Festivalul se deschide vineri, 5 noiembrie, când sunt programate două pelicule. Este vorba despre Three Floors (16:30), respectiv Les Olympiades (19:00). Și voi începe cu ele…

Three Floors (2021) este o coproducție italo-franceză, regia Nanni Moretti, bazat pe ecranizarea romanului ”Shalosh Qomot” de Eshkol Nevo (publicat în 2017, Israel). Sunt poveștile a trei familii care trăiesc în trei apartamente de pe trei etaje ale unei clădiri. A fost selecționat în competiția oficială Cannes 2021.

Les Olympiades: Paris, districtul 13, ca să respect titlul original. Jacques Audiard, numele nu cere prezentări, propune o miză socială pe un fond alb-negru, atenția oprindu-se asupra relațiilor și experiențelor interumane. Avem parte de scene delicate, dialoguri excelente, veridice, un film la care umorul este la el acasă. Pelicula a fost în selecția competiției oficiale de anul acesta.

Sâmbătă, 6 noiembrie, sunt programate trei pelicule: Le discours (13:30; regia Laurent Tirard; o masă în familie, un discurs de nuntă care numai de nuntă nu este, ci viață explicată în care este analizată o familie întreagă!); A Hero (15:30; regia Asghar Farhadi; avem de-a face cu un til personal de a spune o poveste despre valorile și ritualurile unei societăți, în care pătarea reputației devine mesajul central); La civil (18:30; regia Teodora Ana Mihai; am mai scris despre acest film, bazat pe fapte reale; Teodora Ana Mihai filmează acțiunea în Mexic, povestea fiind cea a unei mame a cărei fiică estew răpită de cartelurile de droguri, realitate nu azi, nu de ieri în peisajul zonei; a primit Premiul pentru Curaj în ccadrul secțiunii Un Certain Regard; proiecție prezentată cu sprijinul Consulatului Onorific al Mexicului la Cluj-Napoca).

Duminică, 7 noiembrie, avem șansa a nu mai puțin de patru pelicule: Les intranquiles (13:30; regia Joachim Lafosse; ccalvarul unei familii ccare se luptă cu…bipolaritatea tatălui!; dramă psihologică greu de urmărit); The Worst Person in the World (16:00; regia Joachim Trier; al 3-lea film din Trilogia Oslo-după ”Reprise” și ”Oslo, 31 august”-; o dramă modernă pe tema iubirii și regăsirii sensului în Oslo-ul zilelor noastre);

Prin oraș circulă scurte povești de dragoste (precede lungmetrajul lui Trier; regia Ccarina-Gabriela Dașoveanu), Titane (19:00; regia și scenariul Julia Ducournau; dramă sinceră despre găsirea scopului și sensului dincolo de sine; film deopotrivă ciudat și provocator, este departe de orice tipar cunoscut sau folosit, un risc asumat și un pariu câștigat deopotrivă, materializat cu succes, de aici și Palme d’ Or, Cannes 2021!).

Reguli de acces

Sunt cele cunoscute, nu insist asupra lor, amintesc doar faptul că purtea măștii este obligatorie pe toată durata proiecției.

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut