Lecturi | „Viitorul de azi” – Lansarea monografiei Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”

La ceas aniversar, mai precis pentru a marca cei 125 de ani de existență a liceului (1896-2021), conducerea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca a inițiat publicarea unei monografii a instituției de învățământ. Volumul intitulat „Viitorul de azi – o povestire monografică despre Liceul Teoretic <<Mihai Eminescu>> din Cluj-Napoca” apărut la Editura Napoca Star reunește în cele peste 180 de pagini contribuții valoroase aparținând foștilor și actualilor dascăli și elevi, oamenilor de cultură care au făcut cinste liceului și care azi sunt un model de urmat pentru generațiile viitoare. Volumul a fost coordonat de prof. Simona-Raluca Dobrescu, directorul școlii și scriitorul Cornel Udrea. Din colectivul de redacție au făcut parte Simona Dobrescu, Gabriela Favu și Laurențiu Ursu, tehnoredactare – Marilena Pop.

Lansarea monografiei a avut loc marți, 31 mai a.c., în sala festivă a liceului, în prezența unui public numeros, reunind diferite generații de absolvenți, alături de elevi și profesori actuali. Emoțiile au fost aceleași pentru toți. Au fost invitați cu această ocazie dna dir. Simona Dobrescu, dna dir. adj. Lili Nicoleta Ciocan, scriitorul Cornel Udrea, actrița Ileana Negru și jurnalistul Demostene Șofron, alumni al liceului. Evenimentul a fost moderat de dna prof. de religie Gabriela Favu, care a bucurat auditoriul cu lectura unor fragmente din monografie, intercalate între intervențiile invitaților.

„Am reușit să publicăm această frumoasă carte cu ajutorul dumneavoastră. Și pentru asta vă mulțumesc. Este o carte despre noi toți, oamenii, mai mari și mai mici, din școala aceasta”, a transmis directorul Simona Dobrescu.

„Monografia îmi este foarte dragă. A fost o muncă de echipă. Eu am pus doar o vâslă, barca a fost aici (n.red. – în liceu). Monografia trebuie citită cu suflet. Este o carte sinceră de la un capăt la altul. Este o poveste”, a spus Cornel Udrea.

„Am avut profesori cărora le datorez ceea ce sunt astăzi, le datorez dragostea pentru poezie și pentru teatru”, a spus Ileana Negru. Aceasta a oferit și un scurt moment artistic, recitând cu teatralitate din „Luceafărul” eminescian.

„Au fost ani buni și foarte buni aici. Și acum vreau să le mulțumesc celor care au avut grijă de noi. Memoria spirituală a cuvântului scris se împlinește prin monografia de față”, a adăugat Demostene Șofron.

Cu ocazia evenimentului de marți, Cornel Udrea a acordat Premiul anual de Excelență pe care l-a înființat elevului Alex Raul Ciotloș, din clasa a XII-a. De asemenea, una dintre sălile liceului a primit numele Centrul de Documentare și Informare „Cornel Udrea”.

„Sunt convins că această carte le va stârni generațiilor care vin în primul rând curiozitatea de a afla despre cum au fost liceul, profesorii, elevii, cum a fost timpul lor. Evident, epocile nu vor mai corespunde. Istoria merge înainte, ne tehnicizăm și lăsăm loc mai puțin sufletului. Tocmai de aceea, această monografie se adresează direct sufletului, emoțiilor și venind din istorie nu poate decât să fie un privilegiu al fiecăruia, mai ales al celor cărora au trăit niște evenimente aici în școală și au rămas cu dragostea mărturisită față de bancă, de profesori, de atmosfera de atunci și de tinerețea care a transformat în vremea aceea realitatea în basm”, ne-a mărturisit maestrul Cornel Udrea, în interviul acordat ziarului Făclia.

„A fost foarte emoționant. Pe o parte dintre absolvenți îi cunoșteam, pe alții am avut ocazia să îi cunosc după întâlnirea de astăzi. Au fost prezenți în sală oameni cu adevărat reprezentativi pentru cultura clujeană și națională și asta cu atât mai mult a crescut emoțiile. Cred că e un eveniment mai mult decât important dar și foarte sensibil, un eveniment care ar merita repetat anual dacă este posibil, întâlnirile cu alumni și personalități. Este foarte folositor pentru elevii care participă la astfel de întâlniri pentru că pot înțelege în ce tradiție se înscriu venind la liceul „Mihai Eminescu” și pot să își asume rolul de a duce mai departe această frumoasă tradiție. Până la urmă, modelul este mai important decât orice”, ne-a transmis Gabriela Favu la încheierea evenimentului editorial și aniversar.

Text și foto: Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut