Lecturi | Lansări de carte Editura „Ecou Transilvan”

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca a găzduit joi, 28 aprilie, lansarea a două volume apărute în colecția Editurii Ecou Transilvan. Este vorba despre Verde târziu, autor Maria Trif,  și Furtuni de Eugenia Petrușe.

Au fost invitați să ia cuvântul Victor Constantin Măruțoiu, Eugen Cojocaru, Radu Părpăluță, Silviu Guga și editorul Nadia Fărcaș. Cei prezenți s-au bucurat și de un moment artistic care a completat evenimentul editorial, în interpretarea Corinei Ofelia Corpodean, Ioanei Roman, Alinei Mizgan și lui Ervin Szabo.

Reporter Făclia: De ce tocmai Verde-târziu? Este o metaforă pentru ce anume?

Maria Trif: Da, este o metaforă, e o asociere. Se referă la debutul meu târziu în literatură, în poezie. Și pentru faptul că poți verde și mai târziu, și mai bătrân. Acesta este al patrulea meu volum de versuri. S-au adunat în decursul a doi ani, sunt creații recente și sper să placă.

Reporter Făclia: Sunteți originară din Lancrăm, localitatea unde s-a născut Lucian Blaga. Vă leagă ceva anume de poezia lui, regăsim ceva influențe în ceea ce scrieți ?

Maria Trif: Nu cred că veți găsi influențe. Scriu în stil clasic, mi se pare și mai dificil. Sunt născută în Lancrăm, și în luna mai, la fel ca marele poet, eu în 7, el în 9, dar când aveam doi ani am plecat din Lancrăm deci nu mă leagă foarte multe de vatra strămoșească a poetului și nici în poezie nu pot spune că m-a influențat.

Reporter Făclia: Cum vă simțiți un volum de proză la o editură din România, din Cluj-Napoca, editura Ecou Transilvan

Eugenia Petruse: Eu locuiesc în Spania de 22 de ani. Am început să scriu de mulți ani dar să public doar din 2020. Prima mea carte a fost publicată la o editură din București, unde n-am făcut lansare și am venit cu multe iluzii la Cluj, pentru a face lansare. Sunt foarte fericită să fiu aici, îmi place foarte mult Clujul, doamna Nadia, editorul, e o persoană fantastică, editura e o editură foarte bună, sunt fericită că, în sfârșit văd o carte lansată.

Reporter Făclia: Câteva cuvinte despre activitatea dvs literară și culturală din Spania.

Eugenia Petruse: Cultura în general e identitatea unui popor. Eu colaborez cu o televiziune, Lyra TV, prima televiziune românească din diaspora, sunt realizatoare de emisiuni, sunt în Asociația Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor din Spania, filiala Madrid, avem cenacluri, avem întâlniri, avem o activitate culturală bogată. Cenaclurile noastre îmi amintesc de vremurile trecute ale lui Adrian Păunescu, pe care îl ador. Fac tot ce pot ca să nu lipsesc de la niciun eveniment cultural.

„Verde-târziu este un volum al întrebărilor, al descoperirii propriului suflet și a propriei conștiințe, care învață cititorul să-și descopere propriul rol în viața sa și în a celorlalți.”

„Ana, personajul central al micro-romanului Furtuni, este ca o oglindire a unei părți din ființa autoarei. Autoarea exploatează sufletul uman, atrăgând cititorii în acest joc, ce îi îndeamnă să facă la fel – să nu încetăm lupta de a răzbi, de a înfrunta furtunile cu care ne vom întâlni în viață”. – Nadia Fărcaș, editor, Ecou Transilvan

Iulia GHIDIU

Sursă foto : Camelia Hodiș

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut