Lecturi | Ionuț Isac, filosofia pe înțelesul tuturor

Ionuț Constantin Isac, cercetător științific grad I în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române filiala Cluj, cu vaste preocupări în domeniul filosofiei, și-a lansat joi volumul intitulat Înțelepciunea sub un cer senin, apărut la editura clujeană Ecou Transilvan, cu o prefață semnată de poetul, teologul și referentul cultural Victor Constantin Măruțoiu.

Volumul reprezintă o antologie de studii filosofice, o prezentare cronologică a personalităților clujene și românești cu contribuții în filosofie, nume cunoscute și mai puțin cunoscute de public.

Prin cărțile domniei sale, Ionuț Isac ne-a îmbogățit cunoștințele, acoperind un spectru larg de teme interesante, având ca focus elaborarea unei sistematizări filosofice și concepții proprii. Pleiada de figuri semnificative din arealul românesc se deschide cu imaginea binecunoscutului Simion Bărnuțiu, prezentat dintr-o perspectivă oarecum atipică”, a menționat Nadia Fărcaș, editor Ecou Transilvan. „Setea de cunoaștere și aspirația către perfecțiune l-a situat pe autor mereu într-un amplu proces de pregătire, având multe schimburi de experiență în alte țări și fiind o prezență activă la multe congrese, conferințe, sesiuni și simpozioane, naționale și internaționale. Căutarea unirii cu cerul face ca autorul să intre pe calea redefinirii interacțiunilor sale cu Scriptura, cu tradiția, cu rugăciunea, cu aproapele și, de ce nu, cu lumea”, a adăugat Nadia Fărcaș cu ocazia lansării.

M-am bucurat întotdeauna de colaborarea cu Ionuț. Este o carte completă și complexă, pentru că prezintă note noi. Este o carte care merită citită, studiată și chiar folosită în anumite dezbateri pentru că aduce o perspectivă unitară asupra filosofiei românești și ne arată că și noi avem valori. Ionuț scrie o filosofie de cea mai bună calitate, are acea pană echidistantă”, a subliniat Victor Constantin Măruțoiu în discursul său.

Eu am încercat o abordare mai puțin uzitată și anume felul cum și-au pus unii gânditori români probleme ale filosofiei universale, din perspectiva ideației proprii și la care au reușit să aducă o serie de contribuții proprii. Asta mi s-a părut a fi de o importanță crucială. Și gânditorii mai puțini cunoscuți, care nu se predau la ora actuală, pun probleme, le interpretează și oferă soluții deloc de neglijat în contextul actual. Ceea ce mi-am propus a fost, așadar, să întregesc perspectiva exegetică asupra filosofiei românești”, a precizat autorul.

Iulia GHIDIU

Sursă foto: Camelia HODIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut