Laureaţii Premiului Nobel pentru pace pe anul 2021

Doi jurnalişti a căror activitate a înfuriat autorităţile din Rusia şi Filipine au fost recompensaţi vineri cu Premiul Nobel pentru pace pe 2021, care a onorat în acest an libertatea de exprimare, ‘o precondiţie pentru democraţie şi pace durabilă’, dar aflată, potrivit Comitetului Nobel, sub ameninţare în toată lumea, notează agenţia Reuters.

Premiul Nobel pentru pace pe anul 2021 a fost atribuit jurnaliştilor Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia pentru ‘lupta lor curajoasă’ în favoarea libertăţii de exprimare în ţările lor, a anunţat vineri Comitetul Nobel norvegian.

‘Doamna Ressa şi domnul Muratov primesc Premiul Nobel pentru pace pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine şi Rusia’, a declarat preşedinta Comitetului, Berit Reiss-Andersen, într-o conferinţă de presă la Oslo.

‘În acelaşi timp, ei sunt reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice’, a adăugat ea.

‘Jurnalismul liber, independent şi bazat pe fapte serveşte la protejarea împotriva abuzului de putere, minciunilor şi propagandei de război’, a mai citat Reiss-Andersen din argumentul juriului.

Distincţia este atribuită pentru prima dată unor jurnalişti după ce germanul Carl von Ossietzky a obţinut-o în 1935 pentru dezvăluirea programului secret al ţării sale de reînarmare după Primul Război Mondial.

Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, unul din fondatorii şi redactor-şef al cotidianului Novaia Gazeta, ‘a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiţii din ce în ce mai dificile’, a subliniat juriul de la Oslo.

Muratov a fondat cotidianul de investigaţii Novaia Gazeta în 1993 şi de 24 de ani este redactorul său şef. Novaia Gazeta a sfidat Kremlinul sub preşedintele Vladimir Putin cu dovezi despre abuzuri şi corupţie şi a acoperit pe larg conflictul din Ucraina.

Muratov a declarat vineri că dedică acest premiu cotidianului Novaia Gazeta şi colaboratorilor săi asasinaţi pentru munca şi anchetele lor.

‘Nu este meritul meu personal. Este al Novaia Gazeta. Este al celor care au murit apărând dreptul oamenilor la libertatea de exprimare’, a spus el, citat de agenţia TASS, amintind numele celor şase jurnalişti şi colaboratori ai jurnalului asasinaţi, printre care Anna Politkovskaia.

Kremlinul l-a felicitat totuşi pe Dmitri Muratov la scurt timp după anunţul de la Oslo.

‘El lucrează cu consecvenţă în acord cu idealurile sale, este dedicat lor, este talentat, este curajos’, le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Muratov devine primul rus recompensat cu Nobelul pentru pace după fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a contribuit el însuşi la înfiinţarea Novaia Gazeta cu banii primiţi la premiul din 1990.

La rândul ei, Maria Ressa (58 de ani), prin site-ul de investigaţii Rappler pe care l-a cofondat în 2012, ‘foloseşte libertatea de exprimare pentru a dezvălui abuzurile de putere şi autoritarismul în creştere în ţara sa natală, Filipine’, a motivat Comitetul Nobel.

Rappler este o companie media digitală care a întreprins investigaţii jurnalistice de răsunet, inclusiv despre omorurile pe scară largă din campania antidrog a poliţiei promovată de preşedintele Rodrigo Duterte.

‘Sunt în stare de şoc’, a reacţionat ea vineri după aflarea veştii, într-o transmisie live pe Rappler.

În august, un tribunal din Filipine a respins un proces de calomnie intentat Mariei Ressa, unul din cele câteva care au vizat-o pe jurnalistă, care se consideră o ţintă din cauza relatărilor critice ale site-ului său despre preşedintele Duterte.

Soarta Mariei Ressa, unul din cei câţiva jurnalişti desemnaţi de revista Time personalitatea anului 2018 pentru lupta lor împotriva tentativelor de intimidare a presei, a atras atenţia pe plan internaţional cu privire la hărţuirea jurnaliştilor în Filipine, o ţară văzută altădată ca un purtător de stindard pentru libertatea presei în Asia.

Premiul le va oferi ambilor laureaţi ‘o mai mare vizibilitate internaţională, ceea ce înseamnă de fapt o mai mare protecţie pentru drepturile şi siguranţa’ lor, şi poate inspira o nouă generaţie de jurnalişti, a fost de părere Dan Smith, directorul Institutului pentru cercetări în domeniul păcii de la Stockholm.

Premiul – o medalie de aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 980.000 de euro) – va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la data de 10 decembrie, la Oslo, dacă situaţia sanitară o va permite.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru pace a revenit Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU, pentru eforturile de combatere a foametei în lume.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut