Lansarea monografiei Mintiu Gherlii

În weekendul trecut, mai exact duminică, 20 august, orele 17 ,00 la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de pe dealul din vecinătatea localităţii Mintiu Gherlii a avut loc lansarea monografiei comunei Mintiu Gherlii.

Este vorba de o lucrare monografică, rod al muncii din ultimii doi ani a profesorului dr.Mihai Meșter, care are în atenție localitatea natală, Mintiu Gherlii şi care la acest sfârşit de vară, vede acum lumina tiparului.Volumul este intitulat „Nemethy – Szamosujvar Nemety – Mintiu Gherlii”, după denumirile care au ocupat un loc mai consistent în istoria așezării de lângă Gherla. Lucrarea este prima monografie a localității și este o datorie față de vatra natală, după cum remarcă autorul. Acesta a mai contribuit de-a lungul timpului și la alte apariții publicistice de același gen, legate de istoria Gherlei, a muzeului de istorie al orașului, al satelor Țaga, Tioltiur, Iclod, Cutca.Cititorul va afla astfel că prima atestare documentară a localității a apărut în anul 1241, când un delegat al regelui maghiar Bela al III-lea a trecut prin locurile mai importante din zonă, pentru a le cere autorităților să întărească și să fortifice așezarea, în fața amenințării invaziei tătaro-mongole. O colonie de sași s-a așezat aici, aduși ca muncitori pentru minele de sare din localitate, de la Ocna Dej și Săsnireș. Aceștia au devenit capii comunităților.Un capitol important din monografie este cel dedicat perioadei comuniste, 1945-1989. Autorul consideră că unii ar dori să șteargă din istorie acest important segment din existența Mintiului Gherlii, a oamenilor care au trăit,  cu bune și cu rele, au muncit, construit, și-au făcut familii, s-au afirmat în diverse domenii, de la cultură și până la sport. „De regulă, istoricii scriu după metehnele regimului în care trăiesc și îi cântă în strună acestuia. Eu am încercat să evit asta”, spune autorul. Alte capitole ale monografiei abordează istoria credinței greco-catolice, a obiceiurilor și tradițiilor locale.Cartea apărută la Editura Galaxia Gutenberg are aproximativ 200 de pagini și cuprinde și un rezumat în limba engleză. Apariția a putut fi posibilă datorită unor sponsori generoși din Mintiu Gherlii. Monografia a fost prezentată numerosului public aflat în curtea interioară de dr. Sergiu Oltean, iar din partea editurii Galaxia Gutenberg a vorbit directorul Silviu Hodiş, fiu al satului, care a apreciat eforturile depuse de autorul monografiei de a prezenta cititorilor istoria, credinţa , tradiţiile şi obiceiurile localităţii din vecinătatea municipiului Gherla. Toţi cei care au luat cuvântul au avut numai cuvinte frumoase cu privire la editarea acestei orignale monografii, care cuprinde toate aspectele referitoare la viaţa locuitorilor aşezării de pe Valea Someşului Mic. Momentele muzicale ale acestei întâlniri de suflet au aparţinut interpreţilor Gavril Hodiş şi Camelia Hodiş, care au susţinut un mic concert de muzică folk.

Mai amintim că autorul monografiei Mintiu Gherlii , dr. Mihai Meşter mulţi ani a ocupat funcţia de director a Muzeului de Istorie, desfăşurând o bogată activitate de cercetare şi contribuind la valorificarea valorilor arheologice din zona Văii Someşului şi a Câmpiei.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut