Lansare emoționantă la Cluj: Iuliu Maniu prin oglinda adversarilor politici și a familiei

Momente de o eleganță aparte și emoționante au avut loc joi, 11 ianuarie 2024, în Aula Ferdinand a Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, cu prilejul lansării a două cărți dedicate personalității lui Iuliu Maniu, una prezentând omul politic din perspectiva adversarilor politici, „Sever Stoica, Iuliu Maniu prin oglinda adversarilor politici”, editată de Marius Mureșan, iar cea de-a doua dezvăluind latura sa mai puțin cunoscută, cea de familist „Ioan Boilă, Ionel Pop, Matei Boilă, Zaharia Boilă – Amintiri despre Iuliu Maniu”, îngrijită de Livia Titieni Boilă. La evenimentul editorial au fost prezenți prof. univ. dr. Marcela Sălăgean, prof. univ. dr. Toader Nicoară, asist. univ. dr. Marius Mureșan și conf.univ.dr. Livia Titieni Boilă, reprezentant al familiei Maniu. Cărțile sunt recomandate tuturor cititorilor, iar în lipsa unor oameni de stat, intră la bibliografia obligatorie pentru tinerii care aspiră la o carieră politică.

Cucerea respectul prin demnitatea atitudinilor și spontaneitatea replicilor 

Cărțile au fost publicate la sfârșitul anului 2023 în colecția „Evocări Istorice” a editurii Casa Cărții de Știință, una dintre cele patru colecții din domeniul istorie, alături de colecțiile „Locuri transilvane”,
„Biblioteca valorilor Transilvane”, respectiv colecția „Istorie modernă și contemporană”, coordonată de prof. univ. dr. Marcela Sălăgean și prodecanul prof. dr. Ioan Marius Bucur la Facultatea de Istorie și Filosofie. „Iuliu Maniu a fost una dintre figurile politice românești cele mai emblematice ale secolului al -lea XX și publicarea acestor cărți dedicate protagonistului Unirii Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918 se încadrează în demersurile de celebrare a Anului Iuliu Maniu – 2023 – anul care marchează 150 de ani de la nașterea primului-ministru al României și 70 de ani de la moartea sa în temnița comunistă de la Sighetu Marmației”, a spus asist. univ. dr. Marius Mureșan, în deschiderea lansării.

Cartea lui Sever Stoica, „Iuliu Maniu prin oglinda adversarilor politici”, a fost scrisă în 1928 și publicată abia în 1932. Aceasta analizează cariera politică a liderului Partidului Național Român din Transilvania având în vedere diversele etape ale evoluției sale. Cartea este interesantă și pentru faptul că sursele citate sunt personalități maghiare, austriece, germane și ziare ale vremii. „Decizia de a publica la aproape un secol de la prima ediție rezidă din dorința noastră de a aduce în atenția contemporaneității o carte prea puțin cunoscută despre cariera lui Iuliu Maniu, care prezintă o perspectivă nouă asupra biografiei sale întrucât are la bază surse din spațiul maghiar, austriac și german, aparținând unor figuri politice precum: István Tisza, Jancso Benedek, Jaszi Oscar, alături de numeroase articole din presa românească și maghiară”, a afirmat asist. univ. dr. Marius Mureșan. Faptul că volumul, care evocă evoluția carierei politice a liderului Partidului Național Român din Transilvania până la Unirea din 1918, este scris pe temeiul unor izvoare germane și maghiare a fost subliniat și de prof. univ. dr. Marcela Sălăgean.

„Nu doresc doar să semnalez apariția volumului, ci sper ca prin scurtele prezentări ale câtorva capitole să stârnesc curiozitatea celor pasionați de istorie, de personalitatea lui Iuliu Maniu și să-i fac să citească cartea”, a spus profesorul universitar. De asemenea, prof. univ. dr. Marcela Sălăgean a prezentat pe scurt o parte din capitolele cărții: „În capitolul de debut, intitulat sugestiv „Fragment de portret” , autorul Sever Stoica scoate în evidență faptul că Maniu nu a fost o personalitate care să-și evoce public atașamentul față de poporul său, ci faptele sale sunt cele care i-au demonstrat patriotismul. Nu a fost omul politic care a dorit să-și evite adversarii, din contră, a făcut față multor provocări. A avut parte de adversari de anvergură, la rândul lor personalități cunoscute a vieții politice ale acelor vremi, cum ar fi contele István Tisza sau liderul PNL Ionel Brătianu. Date biografice, despre familie, informații depre perioada studiilor și începuturile politice ale lui Maniu în slujba românilor avem în capitolul intitulat „Intrarea în viața politică”. Un alt capitol aduce în atenție implicarea lui Iuliu Maniu în acțiunile de abandonare a pasivismului politic de către românii transilvăneni.

Cititorul află că odată cu debutul secolul XX, generația de tineri lideri a mișcării naționale a românilor din Transilvania, în fruntea cărora erau Iuliu Maniu alături de Alexandru Vaida-Voevod și mulți alții, a devenit susținătoarea noului curent care promova implicarea în viața politică austro-ungară, activismul. Din capitolul „Debutul parlamentar” cititorul află că Maniu s-a impus ca o figură marcantă în Parlamentul maghiar cucerind respectul unanim prin demnitatea atitudinilor și spontaneitatea replicilor sale. În exemplificare autorul oferă discursul de debut al lui Maniu în Parlamentul de la Budapesta, eveniment care a avut loc în 25 mai 1906.”

Unde-și găsea Maniu puterea și hotărârea din viața politică

Volumul colectiv despre Iuliu Maniu „Amintiri despre Iuliu Maniu” reunește impresii despre Maniu văzut din postura de membru al familiei, ca o figură părintească pentru fiecare dintre cei patru autori: Ionel Pop, Zaharia Boilă, Matei Boilă, Ioan Boilă. Astfel cartea îl face cunoscut pe omul Maniu, și nu doar prin acțiunile sale politice, așa cum reiese din primul volum, ci și prin mărturiile membrilor familiei Maniu. Cartea a apărut prima dată în anul 1998 la editura Dacia. În cea de-a doua ediție, apărută în Anul Iuliu Maniu, cartea conține în plus un interviu cu dr, Ioan Boilă, singurul strănepot în viață a lui Iuliu Maniu, realizat de Alexandra Ionel. „Volumul este constituit dintr-o sumă de amintiri despre care editorul său, Livia Titieni Boilă, spune că au fost scrise pentru nepoți și urmașii lor, care nu l-au cunoscut în viață”, a precizat asist. univ. dr. Marius Mureșan.
În carte pe lângă capitolele privind evocările membrilor familiei, sunt cuprinse testamentul întocmit în 8 februarie 1941 la Brașov și rugăciunea lui Iuliu Maniu. Rugăciunea „traduce sufletul lui Iuliu Maniu, credința sa profundă și nestrămutată, spiritualitatea lui. Explică multora care au văzut în Maniu un Sfinx, ce nu putea fi descifrat, unde-și găsea omul Maniu puterea și hotărârea din viața publică și politică. Tocmai suportul spiritual al tuturor faptelor sale era bazat pe o credință sinceră în ajutorul divin, în ideea că adevărul și dreptatea vor triumfa indiferent de circumstanțele de moment în care el ca om sau societatea românească a trecut sau ar fi putut să treacă.”, a afirmat prof. univ. dr. Toader Nicoară.

„O fac ca o datorie până la sfârșit”

În cadrul evenimentului, singurul strănepot în viață a lui Iuliu Maniu, dr. Ioan Boilă, în vârstă de 96 de ani, a transmis un mesaj de mulțumire citit de către conf. univ. dr. Livia Titieni Boilă, soția domniei sale: „Țin să aduc mulțumiri celor care au contribuit la realizarea acestor cărți și de asemenea Casei Cărții de Știință pentru editarea lor”.

Urmașul  lui Maniu a recunoscut relația sa specială cu Iuliu Maniu: „Pentru mine a fost o șansă și o onoare să fiu în preajma lui Iuliu Maniu din copilărie și până la arestarea lui. (…) Relația de rudenie a familiei noastre cu Iuliu Maniu a fost una oarecum specială. Când bunicul meu, Ioan Pop, a decedat la vârsta de 42 de ani, i-a încredințat pe mama mea, Clara, care avea un an, pe frații și sora ei, lui Iuliu Maniu, fratele bunicii mele Elena, rămasă văduvă la 32 de ani. Iată de ce, pentru noi, el era Unchiuțul, în fapt un tată pentru mama mea și un bunic pentru noi. ” În mesajul său, dr. Ioan Boilă a evocat amintirile legate de Iuliu Maniu: „Pentru a reînsufleți amintirile cu el mă văd obligat să mă situez în multe și diferite momente ale vieții mele: veri și vacanțe petrecute la Bădăcin, într-o ordine imuabilă ca aceea a anotimpurilor, refugiul la Sibiu timp de cinci ani, reîntoarcerea la Cluj în 1945, evenimentele dramatice trăite după război, și mai ales anii următori, arestarea Unchiuțului și a noastră.” Pentru strănepoți, omul Iuliu Maniu a fost un îndrumător: „Iuliu Maniu a fost pentru noi un  îndrumător direct și indirect, pentru că gesturile lui, cuvintele lui nu erau doar ale lui ci se răsfrângeau și asupra noastră”.

Unicul strănepot, după soră, în viață al lui Iuliu Maniu a amintit crezul politic al marelui om de stat: „Ne-a vorbit cu clarviziunea care-i este proprie, de o Românie legată de Europa valorilor, de Europa democrației și a libertății. S-a dorit a fi martor al reînnoirii ei, dar lucrurile nu se potrivesc întotdeauna cu dorințele. El a visat să altoiască pe naționalismul clădit o credință nouă, de ordin spiritual, impunând o nouă scară de valori în conștiința națională.

Totodată, dr. Ioan Boilă a transmis misiunea asumată de Iuliu Maniu față de țară, fără compromis, ca o datorie până la sfârșit: După război, în anii aceia în care un sentiment al zădărniciei tuturor lucrurilor devenise tot mai acut, el a refuzat compromisul, n-a sucombat tentației de a se salva ca și cum ar fi concentrat în destinul său soarta care se va abate asupra țării pe care a slujit-o. Destin sau soartă privite nu ca o fatalitate, ci ca o misiune asumată. Citez cuvintele lui: <Soarta mea a hotărât ca eu să mor în brazdă, muncind și suferind până la sfârșit în ogorul neamului. O fac ca o datorie până la sfârșit.>”

sursă fotografii vechi: istoricul dr. Marin Pop
Tia SÎRCA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut