Lansare de proiect la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”

După succesul și rezultatele extraordinare ale proiectului ENGOP (Educating the Next Generation of Orchestra Players) – un proiect Erasmus+ desfășurat între Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” (CMST) și Nomme Music School Tallinn, Estonia (2017-2019) -, proiectul CHARMS (European Chamber Music Partnership for Students) este o nouă oportunitate pentru instituția clujeană de a pune împreună elevi, cadre didactice, personalități marcante ale muzicii, creând schimburi de experiență benefice îmbunătățirii și evoluției învățământului muzical european.

„În cadrul proiectului CHARMS, instituția noastră va colabora cu Fasang Music School din Budapesta, ambele fiind unele din cele mai mari instituții de profil muzical din țările lor. Disciplina cheie în acest proiect este muzica de cameră, disciplină care completează formarea de bază a viitorilor muzicieni-interpreți. De aceea, scopul proiectului este de a împlini nevoia acută de a o aduce în prim plan prin experimentarea de noi metode de predare-învățare și interpretare, în cadrul parteneriatului strategic cu o școală omologă. Fiecare instituție va alege câte 25 de elevi cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, selecționați după o riguroasă audiție, care vor participa la două mobilități de câte 8 zile petrecute în Cluj-Napoca, respectiv Budapesta. Pe parcursul celor 2 ani de implementare a proiectului, activitățile principale vor curpinde: workshopuri, conferințe, masterclass-uri, sesiuni de team building, concerte și recitaluri caritabile. Elevii proiectului CHARMS vor fi implicați în activități prin ansamblurile din care fac parte, dar și din formații cameral mai rar întâlnite (cvintete, sextete, octete). Aceasta va aduce valoare învățării, prin oportunitatea de a activa în ansambluri camerale diverse, atipice. Pe de altă parte, CHARMS pune în valoare dimensiunea schimbului cultural de valori în domeniul muzicii de cameră. Descoperirea culturii instituției partenere, a tradiției muzicii camerale românești și maghiare, dar și cunoașterea repertoriului secolelor XX-XXI.

Printre obiectivele proiectului se regăsesc: diversificarea competențelor în domeniul muzicii de cameră, pentru a completa profilul de muzician al elevilor pentru a fi capabili să se integreze pe piața muncii; dezvoltarea personală prin însușirea unor valori: spirit de echipă, prietenie, altruism, toleranță, unitate, creativitate, gândire critică; o mai bună cunoaștere a terminologiei muzicale în engleză, ce oferă în final accesul către instituțiile de studii sau muncă din Europa; promovarea incluziunii și dezvoltarea înclinației studenților pentru voluntariat și acțiuni caritabile prin participarea la recitaluri în aziluri, spitale etc.” – declară directorul Colegiului de Muzică “Sigismund Toduță”, prof. Hilda Iacob.

Evenimentul de lansare va avea loc în cadrul ErasmusDays 2020, online, vineri, 16 octombrie,  ora 14:00, pe pagina de Facebook a instituției.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut