La Gherla se reabilitează una dintre cele mai vechi clădiri

Municipiul Gherla nu se poate lăuda cu o Casă de cultură la nivelul pretențiilor actuale. Nu numai sala de spectacole este mică și neadecvată manifestărilor artistice, dar nici nu dispune de condiții cât de cât civilizate, aflându-se la etajul unei clădiri vechi, din centrul orașului.

Edilii orașului de mult caută soluții pentru amenajarea unor noi spații pentru spectacole și alte acțiuni culturale. De investiție nouă, nici vorbă, mereu a fost invocată lipsa banilor (bine că în comunele din jurul Gherlii – Iclodul, de exemplu – s-au construit cămine culturale moderne!), iar în această situație cei de la Primărie s-au gândit să pună la punct fosta Casa Lászlóffy, o clădire aflată pe strada 1 Decembrie 1918, în care timp de 20 de ani a funcționat fostul club al tineretului, mai apoi baruri și diferite săli de pregătire pentru culturism, până când a ajuns o adevărată… ruină. În spate, în curtea clădirii a mai existat o secție de îmbuteliere sucuri și un atelier de sticlărie menaj, ambele duse pe apa sâmbetei.

De mai mult de un an, pe fațada casei au apărut schelele constructorilor, care încet-încet redau vechea frumusețe a acestui monument istoric de mare valoare arhitectonică, unde administrația locală dorește să amenajeze un centru cultural și unde își va găsi locul și Muzeul de istorie, aflat în prezent pe strada Mihai Viteazu, într-o clădire revendicată de Biserica Greco-Catolică.

Casa Lászlóffy a fost construită în secolul al XVIII-lea și este una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiul Gherla. Chenarele casei sunt printre cele mai reprezentative pentru barocul civil din Transilvania. Deasupra porții se găsesc trei busturi de turci, motiv exotic baroc. În această clădire a funcționat o vreme gimnaziul armenesc, iar din 1881 a găzduit primul muzeu de istorie din Gherla, fiind unul dintre primele din Transilvania.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut