La Gherla s-au redeschis muzeul şi Biblioteca Municipală

Primăria Municipiului Gherla a luat decizia redeschiderii unor instituţii publice de cultură, după relaxarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Primele care s-au redeschis după două luni de inactivitate au fost Muzeul de Istorie şi Biblioteca Municipală.

Muzeul din Gherla a fost organizat  pe baza unor serii de colecţii de mare valoare, printre care cele aparţinând Societăţii Astra, Muzeului Armenesc, Liceului „Petru Maior” şi Muzeului din Sic. Din 1986, întregul inventar a fost transferat în superbul edificiu de pe strada Mihai Viteazu nr. 6, fosta casă a familiei Karácsonyi, construită la sfârşitul secolului XVIII şi care a servit, înainte de cel de al doilea război mondial, ca sediu al Episcopiei Greco-Catolice din Gherla. Recent, la parterul instituţiei au fost efectuate mai multe lucrări de reparaţii şi zugrăveli. Astfel, vizitatorii sunt aşteptaţi în condiţii mai bune, în curte fiind amenajat şi un lapidariu roman. La etajul clădirii se află sălile germane şi franceze, gazde ale unor manifestări literare şi expoziţionale organizate periodic în acest frumos lăcaş de cultură.

La începutul acestei săptămâni şi-a deschis uşile pentru cititori şi Biblioteca Municipală, inaugurată acum doi ani, după o lungă perioadă de extindere şi modernizare (dotată cu o sală de lectură şi de calculatoare). Amintim că în oraşul de pe Someş prima bibliotecă publică a apărut încă în anul 1900, oraşul fiind deja atunci un vechi şi cunoscut centru al culturii şi spiritualităţii romăneşti. În prezent, biblioteca dispune de 38.000 de volume, cea mai veche carte disponibilă fiind un abecedar armenesc din 1834.

Cel mai mult se bucură de redeschiderea bibliotecii pensionarii, care de-a lungul anilor au devenit cei mai fideli vizitatori ai instituţiei din centrul oraşului. Periodic, în vitrina bibliotecii sunt amenajate expoziţii de cărţi. Recent, acolo au fost expuse cele 19 volume de poezii şi proză ale cunoscutei scriitoare din localitate, Puşa Lia Popan, membru al cenaclurilor literare din Cluj-Napoca şi Gherla.

La Gherla este deschis în continuare Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din Piaţa Libertăţii, unde la dispoziţia amatorilor de artă sunt amenajate două expoziţii, una de fotografiue, iar cealaltă de sculptură în lemn.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *