La Gherla, de Ziua Femeii

Membrii Cenaclului literar „Ion Apostol Popescu”, de pe lângă Casa Municipală de Cultură Gherla, s-au întrunit zilele trecute în cadrul obișnuitelor întâlniri bisăptămânale, iar tema propusă de data aceasta nu putea fi decât Ziua Femeii.

Au fost momente lirice deosebite dedicate doamnelor și domnișoarelor, savurate din plin de toți participanții. Pe lângă creațiile proprii, reprezentanții breslei scriitoricești din localitate au citit și din operele marilor noștri poeți și prozatori, lucrări inspirate din frumusețea și sensibilitatea femeilor. Tonul recitărilor l-a dat  chiar președintele cenaclului literar, pr. Edmund Dujardi, care, după ce  a oferit flori și mărțișoare doamnelor și domnișoarelor aflate în sala de lectură a Bibliotecii Municipale, a scos în evidență importanța acestei zile, după care omul de cultură Constantin Istici, coordonatorul activităților literare, a citit mai multe poeme ale profesorului, eseistului și scriitorului Virgil  Nistru Țigănuș. Nu putea lipsi din agenda cenaclului cea mai cunoscută poetă și prozatoare din orașul de pe Someș, Pușa Lia Popan, autoare a nu mai puțin de 20 de cărți, ea recitând două poezii nepublicate încă. Talentatul poet Alexandru Maier a recitat poezii aparținând apreciatei poete Ana Blandiana și a citit și câteva creații proprii dedicate femeii. Ida Rognean și Paula Cesărean au contribuit și ele la succesul acestui adevărat forum literar din mica urbe, unde, iată, trăiesc și lucrează oameni talentați, iubitori de frumos, autori ai unor lucrări poetice pline de o sensibilitate aparte. Mai menționăm prezența, cu poezie, a tânărului Sergiu Crăciun, dar și intervenția decanului de vârstă al cenacliștilor gherleni, Nicolae Suciu, domnia sa prezentând un material despre rolul femeii în societate.

Cu ocazia zilei de 8 Martie, la Biblioteca Municipală Gherla a fost amenajat un stand cu cărți inspirate din viața femeilor, iar la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din vecinătate este deschisă o expoziție de sculptură dedicată tot acestui eveniment.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut