La doar 10 luni, a dat viață după propria-i moarte

La numai 10 luni s-a transformat în înger-salvator pentru un alt copil, de 14 ani, a cărui viață depindea de un transplant renal. S-a întâmplat la Cluj, unde drama unei familii s-a transformat în șansă la viață într-o altă familie.

„La Cluj, o tragedie a făcut ca un copilaș de numai 10 luni să devină înger salvator de vieți la o vârstă atât de fragedă. A fost posibil, din păcate, doar cu prețul propriei sale vieți. Suferința familiei lovită de o asemenea tragedie nu poate fi descrisă în cuvinte și nu-i poți găsi vreodată alinare. Este o dramă care schimbă definitiv viața familiei, pentru că nimic nu se compară cu durerea pierderii unui copilaș. Cu toate acestea, părinții au reușit să găsească puterea de a transforma infinita lor durere în speranță pentru un alt copil. Când destinul lovește pe neașteptate cu o asemenea suferință, a dărui altor semeni o rază de speranță devine un gest divin, un simbol al umanității în forma sa cea mai pură. Ne înclinăm cu profundă recunoștință în fața familiei acestui îngeraș și îi mulțumim din suflet pentru puterea de a trece peste durerea lor infinită și a oferi altor semeni o șansa la viață” – a scris Agenția Națională de Transplant pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, lanțul delicat de la donator la receptor a început la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, unde echipa ATI și de coordonare – dr. Remus Babici, coordonator transplant, dr. Nicoleta Dărăban, kdp -, a avut misiunea dificilă de a fi alături de familia îndurerată și a făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar. Intervenția de prelevare a rinichilor – care au ajuns la Iași – a fost realizată de echipa chirurgicală a ICUTR Cluj, condusă de dr. Dan Pop.

La Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași, un alt copil, de 14 ani, aflat în suferință, a primit șansa la viață prin transplant. „Un caz dramatic, a cărui unică salvare era un transplant renal și pentru care medicii ieșeni au făcut o minune, fiindu-i transplantați ambii rinichi ai micuțului donator”. Intervenția de transplant a fost realizată de echipa de chirurgi coordonată de dr. Cornel Moroșanu și dr. Adelina Miron. Potrivit ANT, această intervenție este „o performanță de excepție, transplantul pediatric fiind o procedură destul de rară în România. Copilașul este cel mai tânăr pacient, diagnosticat în moarte cerebrală, care a dat viață după propria moarte în România”. Efortul echipelor medicale implicate a fost unul deosebit, „ținând cont atât de vârstele donatorului și receptorului, cât și de restricțiile impuse de pandemia COVID 19”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie