La Cluj, USR – pe un trend descendent, PSD își continuă linia de până acum

Două partide vor organiza, în toamnă, la Cluj, alegeri interne. Cel puțin așa au susținut liderii lor locali. Este vorba despre USR și PSD, ambele organizații județene fiind în momentul de față, sub interimat.

După ce și-a subțiat rândurile, odată cu plecările la REPER-ul lui Dacian Cioloș, USR Cluj a rămas cu o conducere interimară. Acum organizația se pregătește de un scrutin intern, pentru a-și alege democrat noii lideri și pentru a se reorganiza, în așteptarea alegerilor care vor avea loc peste aproximativ doi ani.

La fel și PSD. După ani de zile de interimat, discuții, plecări și tensiuni, social democrații își vor stabili noua conducere, tot la toamnă. Ce șanse au aceste partide să se revigoreze la Cluj pentru pregătirea celor patru rânduri de alegeri sau cât de vocale și vizibile vor reuși să (mai) fie sunt câteva dintre întrebările care se conturează, în acest context.

Sociologul clujean Ioan Hosu consideră că în cazul ambelor formațiuni politice, direcția va veni de la conducerea centrală.

„Pentru viitoarele alegeri și ieșirea din interimat cred că așa cum ne-am obișnuit în ultimii mulți ani, semnul și direcția vor veni din nou de la conducerea centrală. Ambele partide vor ajunge să aibă „titulari de drept” în urma unor alegeri interne, dar probabil câștigătorii vor veni dintre aceia care au colaborare bună cu structurile centrale, cu actualiii lideri de partid la nivel național. Deci, în perioada următoare vom vedea către cine se vor orienta liderii de la centru, vom vedea semnale publice în direcția aceasta. Pentru că în acest moment și la PSD, dar și la USR liderii vor trebui să își consolideze și să își formeze echipele în teritoriu, urmează ani electorali și un an, doi ani, de acum aceste echipe vor trebui să fie funcționale.

Altfel, riscurile sunt destul de mari mai ales pentru USR, dacă nivelul central nu are un corespondent cu care să lucreze la capacitate maximă pentru următoarele cicluri electorale. Ori eu cred că dintre potențialii candidați- lideri locali, consilieri locali, județeni, deputați, senatori, oricare ar fi ei, cred că ar trebui să ne uităm la cei care au o legătură bună cu actualele structuri de conducere la nivel central”, a declarat Ioan Hosu.

El a mai subliniat că evident, odată cu aceste alegeri, organizațiile vor să se întărească. Situațiile de tranziție, interimatele vin cu costuri destul de mari pentru structurile locale, dată fiind legitimitatea relativ scăzută de care se bucură aceste poziții, arată sociologul.
„Și atunci, sigur, pentru a întări legitimitatea, autoritatea, este nevoie de confirmare în cadrul unor alegeri interne, însă în ceea ce privește efectiv cine rămâne șeful ales – cred că e destul de importantă indicația pe care o vom vedea venind de la centru”, a mai explicat Ioan Hosu.
Cât despre viitorul și direcția pe care o vor lua aceste partide, la Cluj, lucrurile nu sunt chiar atât de simple- USR o ia pe o pantă descendentă, în timp de PSD merge înainte, pe aceeași linie ca și până acum.

„În cazul USR, lucrurile devin complicate, pentru că acești timpi pe care îi mai au cei de la USR pentru alegeri și alte competiții interne pentru selectarea unor lideri, consumă resurse din ceea ce ar trebui să fie alocat în comunicarea publică și în inițiative locale, județene, proiecte care să ajungă inițiative legislative. În cazul USR, e o perioadă foarte complicată, riscantă aș spune.

În cazul PSD, lucrurile se așează într-o altă matrice. Performanța organizației locale nu a fost una deosebită, să spunem, oarecum e obișnuit acest traseu, dar inițiativele și vocalitatea nu au fost la PSD extraordinare. Nu mă aștept ca lucrurile să se schimbe peste noapte și să avem dintr-o dată un grup vizibil, credibil, care să ridice probleme organizației la nivel local, județean.

Ceea ce am văzut la USR nu cred că vom mai vedea în următoarea perioadă, date fiind schimbările mult prea frecvente după aprecierea mea, care au arătat mai degrabă instabilitate și lipsă de așezare și strategie. În aceste condiții, cred că USR, dacă ar fi să comparăm cu ce am văzut în ultimii 3,4,5 ani de zile, este pe un trend descendent, iar PSD își continuă linia cu care ne-am obișnuit de multă vreme, la Cluj”, a mai spus Ioan Hosu.

Sub semnul interimatului

USR Cluj se află sub interimat de la demisia Claudiei Sălcudean din funcția de lider al organizației județene și din partid, anunțată în urmă cu aproximativ două săptămâni. Alături de ea au mai plecat atunci și unii membri din Biroul Județean și Local. Camelia Sălcudean a decis să urmeze REPER, noul proiect politic al lui Dacian Cioloș. Printre altele, ea arăta că „modul de abordare a situațiilor și sistemele de valori din PLUS și USR, care păreau ușor diferite între ele, s-au dovedit în final incompatibile”. Valul plecărilor din USR a început după fuziunea USR PLUS, din rândurile ex-PLUS, iar în timp, filiale întregi ex-PLUS au ajuns să se dezintegreze. De asemenea, nu este un secret că plecările au continuat mai ales după ce, în luna mai, Dacian Cioloș a demisionat din USR și a anunțat un nou proiect politic -REPER.
Cât despre organizația județeană a PSD, aceasta este de ani buni sub interimat, iar nnul trecut, filiala a stat sub semnul reorganizării, în așteptarea viitoarelor alegeri interne. Nu este un secret că în organizația județeană, după plecarea lui Remus Lăpușan de la conducere, în 2016, a urmat o perioadă lungă de incertitudine, care a însemnat plecări în masă înspre alte partide și scandaluri de culise. Alexandru Cordoș ocupă funcția de președinte interimar al PSD Cluj din toamna anului 2020, de după alegerile locale.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut