Istoria este cea mai frumoasă poveste. Dar nu în toate pozele !

De gândit tablou al României ! Din nenorocire, nu-i tablou, ci fotografie de epocă recentă. Tinerilor ar trebui să li se explice, iar imaginea ar trebui să fie în manuale.

În partea de sus o laborantă la APACA ( ”nu vrem bani, nu vrem valută, Petre Roman….” scuze, nu este legendă, s-a scandat în capitală ! ) îi încurajează pe cei de jos. În dreapta sus, un tinichigiu cu zâmbetul visului împlinit. Acum laboranta este BATANDĂ în Italia. Nu toate româncele au norocul de a ajunge batande. Cele tinere, inițial au fost silite să se prostitueze. Batande sunt femei care au grijă de bătrâni. Îi spală și șterg, partea mai grea. Românii au ”norocul” de a transforma această meserie într-un monopol national, din SUA până în Grecia. Oare de ce ? Acasă nu prea mai găsim pe nimeni pentru părinți. Tinichigiul este paznic la o parcare în Spania. Vorbește cu drag despre România. Mai ales despre cea veche, din vremea ”marelui patriot și bărbat de stat”.

Jos, un militar bate un student cu bulanul ( acum este în construcții în Franța). Se plânge că nu se mai face stagiu militar obligatoriu pentru că ” doar Armata te face bărbat!”

Un plutonier de miliție îi dă cu genunchiul în gură studentului – acum este pensionar, patriot, a rămas în țară, nu pierde nici o votare. Reclamă însă, ” lipsa de profesionalism” a polițistilor din ziua de azi ! În dreapta, cu cravată, un tânăr ofițer de securitate, ajuns ” întâmplător” prin București în acele zile, explică patrioților unde trebuie lovit pentru a durea mai tare și a nu lăsa urme. Așa sunt românii însă – ”e proști !” I-a luat valu` și a lăsat urme să vădă televiziunile și fotoreporterii, să compromită ”tânăra democrație” nou instalată în România în 1990. Tânărul ofiter a ieșit repede din sistem, a cochetat puțin cu presa, dar ”mediul nu era de calitate” s-a angajat în bănci, apoi consilier la ANRE. A fost înjurat cumplit de șeful lui că s-a lăsat fotografiat cu cravată și recunoscut. Ca profesionist. În schimb, un miner în zonă, îmbrăcat în salopetă nou nouță, nu a fost fotografiat. Altă calitate. Dar tot în energie este, ANRE, Transgaz, Hidro… În democrație se plătește ceva energie !

În dreapta jos, un macaragiu încurajează scena, reclamând că ”derbedeii” tulbură liniștea și ”Noua democrație” nu poate lucra. ”Noua democrație” a lucrat. Am pierdut mai toate fabricile și uzinele, am pierdut cantități imense din pământuri, păduri și din patrimoniul istoric imobiliar. Am pierdut petrolul, gazele, iar minele s-au închis. Au dispărut multe milioane de vaci, bivoli, oi, porci și suntem dependenți de mâncarea și semințele importate. Exportăm grâu boabe și cumpărăm aluat congelat. Nu avem industrie chimică și metalurgică. Nu mai putem face un cui, un ștecher, o aspirină. Adi Năstase a fost reabilitat, iar căpitanul de la Barcelona băgat în pușcărie.

Cel mai rău este însă că am pierdut români foarte deștepți. Nu știm câți. Studentul din imagine a fost bătut până au crezut că l-au omorât, a fost cules ca o mizerie de pe jos, dus la spital, dar pe drum cineva l-a scuipat. I-au smuls în timp ce era leșinat inelul de logodnă de pe deget, dar Domnul a vrut să trăiască !

A terminat facultatea și a ajuns profesor universitar în Suedia. A mai venit o singură dată, a condus o mie de kilometri, să voteze un german. Nu mai vorbește niciodată despre România. Nici de rău, nici de bine. Nici nu a mai venit. Poza aceasta ar trebui să fie în manuale, iar copiilor să li se dea explicația foto. Ce calitate au cei care le explică însă ?

Adrian Marian

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut