IPJ Cluj: Cum să vă feriți de infracțiunile comise în mediul online

În ultimii ani, tot mai multe persoane efectuează tranzacții folosind mijloace de plată electronică, respectiv carduri bancare, aplicații de mobile banking. Mai mult, în contextul pandemiei de Covid-19, tranzacțiile efectuate prin intermediul mijloacelor de plată electronică la distanță au fost mai accentuate, ținând cont de recomandările specialiștilor din domeniul sănătății privind limitarea contactului fizic între persoane.

„Tehnologia și lumea virtuală au intrat atât de natural în rutina noastră zilnică, încât în prezent nu ne mai putem imagina o zi fără a fi la «un click distanță» de orice informație. Și bineînțeles că nu ne rezumăm doar la informație, întrucât astăzi beneficiem de luxul de a face orice fel de tranzacții în online sau de a ține legătura cu persoanele dragi de la distanță, precum și de multe alte oportunități. Ca în orice domeniu, avantajele pe care lumea virtuală le pune la dispoziție au și un revers al medaliei, întrucât și în acest cadru există riscul de a se produce infracțiuni” – atenționează polițiștii clujeni, adăugând că, în general, infracțiunile comise în mediul online urmăresc obținerea datelor de identificare ale cardurilor bancare în vederea efectuării de tranzacții financiare, cea mai frecventă și facilă metodă fiind cea de ”phishing”.

„Această metodă folosește interfața vizuală a unor site-uri de intermediere vânzări. În acest caz, autorii se arată interesați de achiziționarea unor bunuri oferite spre vânzare de către utilizatorii platformei de intermediere vânzări și încearcă să determine vânzătorii să-și dezvăluie datele de identificare ale cardurilor bancare, sub pretextul că în acest mod vor încasa banii pentru bunul oferit spre vânzare. Astfel, aceștia transmit un link către o pagină web falsă, asemănătoare ca și denumire și aspect vizual cu platforma de intermediere vânzări, iar ulterior introducerii datelor bancare, acestea sunt folosite pentru efectuarea de tranzacții financiare în mod fraudulos către diferiți comercianți din străinătate. Este de precizat că pagina falsă ar putea copia identitatea vizuală și a unor alte companii cunoscute, cum ar fi cele de curierat. O particularitate a acestei modalități de obținere a datelor de identificare a cardurilor bancare o reprezintă faptul că autorii abordează vânzătorul în afara platformei de intermediere vânzări, fiind utilizate diverse aplicații de mesagerie online. În cadrul discuției pot fi identificate unele greșeli gramaticale sau de ortografie, specifice traducerii automate dintr-o limbă în alta” – atenționează IPJ Cluj.

Pentru a se proteja de astfel de fapte, cetățenii sunt sfătuiți să verifice și să analizeze linkul înainte de accesare, să acceseze, pe cât posibil, doar site-urile pe care le cunosc sau cu care au mai interacționat și să țină cont și de faptul că unele pagini web accesate pot fi false, putând copia identitatea vizuală a unei platforme autentice de intermediere vânzări.

„De preferat, nu accesați link-uri transmise de persoane necunoscute. Dacă ajungeți în punctul în care purtați conversații cu presupușii parteneri comerciali pe aplicații de mesagerie online, acordați un plus de atenție greșelilor de exprimare, a celor ortografice sau gramaticale, specifice traducerilor automate! În anumite situații, acestea ar putea fi semne ale unei eventuale încercări de compromitere a datelor bancare. Țineți cont de faptul că, în astfel de situații, de cele mai multe ori, persoanele de rea-credință evită discuțiile telefonice” – recomandă polițiștii clujeni.

Totodată, cetățenii sunt sfătuiți să sesizeze de îndată orice tentativă de fraudă comisă în mediul online, atrăgându-li-se atenția că, în cazul în care constată retrageri suspecte din contul lor, este vital să se adreseze cât mai repede băncii emitente a cardului, pentru a bloca cardul și eventuale tranzacții ilicite din cont, precum și să semnaleze cele întâmplate celei mai apropiate unități de poliție.

D.S.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut