Investițiile propuse pentru Cluj în 2023

Proiectele legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 a intrat de ieri în dezbaterea comisiilor de specialitate, joi urmând să fie dat votul final pe cele două acte normative, au stabilit, vineri, conducerile celor două Camere ale Parlamentului.

Miercuri, 14 decembrie, de la ora 15,00, proiectul bugetului de stat intră în plenul Parlamentului, zi în care dezbaterile vor continua până la finalizare.

Pentru proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 urmează să fie acordat, joi, 15 decembrie, votul final.

Bugetul de stat pentru 2023 asigură finanțare pentru o serie de proiecte importante din județul Cluj.

În proiectul de buget pentru anul viitor este prins Spitalul Regional de Urgență de la Florești. Pentru această unitate medicală, Guvernul a prevăzut 588.178.000 de lei.

Se mai asigură finanțare de 5.250.000 lei pentru continuarea lucrărilor la noul corp de depozit cu acces liber la raft al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

Tot în proiectul de buget pentru 2023 se mai prevede contractarea unui nou împrumut de la BDCE pentru co-finanțarea proiectului ce vizează consolidarea, restaurarea și reamenajarea clădirii Teatrului Național „Lucian Blaga” și a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. De asemenea, sunt prevăzute fonduri pentru realizarea documentației în vederea includerii fostelor granițe ale Imperiului Roman de pe teritoriul României în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Programul Național „Limes – frontiera romana” – are ca scop înscrierea monumentelor de patrimoniu imobil, care compun sistemul graniței romane al fostelor provincii romane Dacia și Moesia Inferior, pe lista tentativa națională și în final în patrimoniul mondial UNESCO. Documentația necesara nominalizării întregului sistem de limes, sau a unor părți din acesta, în cadrul programului demarat în 2014, se va realiza până în anul 2023.

Tot la Cluj-Napoca sunt prevăzuți 50.500.000 lei pentru construirea clădirii unui laborator pentru cercetare în inteligență artificială în cadrul UTCN. De asemenea, sunt cuprinși 10.500.000 lei pentru continuarea lucrărilor la sediul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din cartierul clujean Mănăștur.

Un alt proiect din județul Cluj prevăzut pentru a primi finanțare este Sala de Sport Multifuncțională și bazin de înot pentru Clubul CSS Viitorul, suma propusă pentru acest an fiind de 3.000.000 lei.

Tot pentru Cluj sunt prevăzuți 2,5 milioane de lei pentru construirea unui imobil pentru Facultatea de Matematică-Informatică.

Și proiectul de metrou este prin în bugetul pentru 2023, fiind prevăzuți la capitolul dezvoltarea rețelei de transport cu metroul în municipiile București și Cluj-Napoca 8.720.000.000 lei.

Pentru finalizarea autostrăzii Târgu Mureș Câmpia Turzii sunt prevăzuți 1.181.202.000 lei.

La proiectul de drum expres pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 (zona Turda) și drumul național DN 1 (zona Tureni) apar 1.800.000 lei.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut