INTERVIU (II) | Cristian Balaj: „Prin CFR, încercăm să facem cunoscut Clujul în toată Europa”

În a doua parte a interviului acordat, pentru ziarul Făclia, președintele CFR Cluj, Cristian Balaj, dezvăluie adevăratele motive pentru care Runar Sigurjonsson a plecat de la campioana României. De asemenea, veți afla poziția clubului din Gruia vizavi de discuțiile privind unificarea, sau nu, a celor două echipe mari de fotbal din oraș, dar și despre obiectivele echipei în următorul sezon. Nu în ultimul rând, Cristian Balaj, vorbește și despre introducerea VAR, sau despre lucrările de modernizare a stadionului din Gruia.

Veți continua să încercați să reduceți bugetul de salarii și să-l eficientizați, așa cum v-ați propus când ați ajuns la CFR?

Este obligatoriu acest lucru, pentru că am avut jucători în afara listei, încercăm să reziliem și cu aceștia. Jucătorii tineri care au venit la echipă, dar și cei care vor mai veni, nu reprezintă o povară financiară pentru club, pentru că sunt la echipa a doua, sunt jucători de 18-19 ani din zona Africii, și încercăm să aplicăm „rețeta Traore” și în cazul acestora.

Am văzut că au apărut, vizavi de subiectul rezilieri, discuții în ce privește plecarea lui Sigurjonsson, iar mulți suporteri ceferiști l-au regretat. Aceștia trebuie să știe că de fiecare dată când Sigurjonsson s-a antrenat, de fiecare dată Dan Petrescu l-a folosit. Dacă nu l-au văzut în teren, s-a întâmplat doar pentru că jucătorul a acuzat diferite afecțiuni medicale, acuza dureri, că nu s-a pregătit, sau pentru că a fost lăsat să plece să-și vadă soția. Deci, problemele medicale l-au împiedicat să joace, nu că n-a vrut Dan Petrescu să-l folosească. Noi am fi vrut să ne folosim mai mult de el, este un jucător de calitate.

Despre discuția lansată în spațiul de către președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, referitoare la oportunitatea de a avea o singură echipă competitivă în Cluj, despre decizia pe care ar putea s-o ia comunitatea cu privire la finanțarea de către județ doar a uneia dintre echipe, sau, dimpotrivă, a mai multora, ce părere aveți?

În primul rând, noi suntem un club privat, dar plătim taxe la Consiliul local, plătim cele mai mari taxe la Consiliul Județean. Bugetul salarial este mare, cum nu are niciun club din România. De acest lucru beneficiază orașul, dar și județul. Încercăm să investim pentru a face cunoscut Clujul pe plan european la un nivel cât mai ridicat. Încercăm să aducem echipe puternice la Cluj, cu suporteri cu tot. Ne mândrim cu acest oraș frumos, pentru că mă consider și ei eu acum clujean, și chiar țin să-i felicit pe cei care au contribuit la dezvoltarea județului și a orașului. Ori, din acest punct de vedere, considerăm că acei 300 de copii pe care-i avem la Academie, și părinții lor care contribuie și ei la dezvoltarea Clujului, trebuie să aibă aceleași condiții pe care le au și celelalte cluburi care sunt sprijinite de Consiliul Județean, sau de cel local. Noi, dacă am solicitat acest sprijin, am făcut-o pentru copiii și juniorii noștri, repet, la fel cum sunt sprijiniți și copiii de la alte cluburi din acest județ, sau din acest oraș.

Există multe exemple în orașele din Europa, unde există două echipe mari și care pot să conviețuiască împreună, unele chiar pe același stadion.

Noi ne-am oferit deja sprijinul celor de la U Cluj, am și discutat, și avem jucători pe care plănuim a-i împrumuta la U Cluj, pentru a-i sprijini. În plus, ne-am bucura să ajungă U Cluj în Liga I pentru că, în primul rând, am avea un club cu care am putea colabora și la care jucătorii noștri de perspectivă ar putea evolua la un nivel ridicat, Apoi, am avea o deplasare mai scurtă, dacă ar ajunge în prima ligă.

Mi-este greu să înțeleg această adversitate care depășește anumite limite, pentru că în măsura în care lăudam înainte galeria celor de la U Cluj, n-am cum să nu-mi exprim dezamăgirea față de anumite situații în care au apărut fapte regretabile nu doar pentru club, dar și pentru oraș. Se aduc prejudicii de imagine în primul rând pentru club, pentru că atunci când vorbim de lovirea unor oameni e greu să califici asemenea fapte.

Despre modernizarea stadionului, ce ne puteți spune?

Am avut discuții preliminare în acest sens, pentru tribuna I, dar și pentru realizarea unei construcții metalice în zona din spatele tabelei de marcaj. Există o firmă străină care dorește să se alăture proiectului CFR Cluj în această privință, suntem la stadiul discuțiilor, intenția există, doar că, în acest moment, avem alte priorități. Adică, e vorba despre acea optimizare de care vă spuneam. Adică, să nu mai avem jucători în afara listei, sau să fie cât mai puțini, să aducem jucători care să ne sprijine să obținem rezultate mai bune decât în sezonul precedent, adică să nu câștigăm doar campionatul, ci să ajungem în Europa League. Apoi, mai sunt juniorii, cărora dorim să le asigurăm condiții mai bune, terenuri de joc, echipament necesar, vorbim despre pregătirea antrenorilor, pentru că urmează să avem o colaborare cu unul dintre ce mai buni metodiști, cu sprijinul căruia vom implementa o metodologie nouă la nivelul Academiei, și aceasta va trebui respectată.

V-au mulțumit rezultatele academiei de juniori, anul acesta?

Puteam să obținem mai mult. Și e clar că avem lucruri de îmbunătățit acolo.

Urmează următorul sezon, tot pe FCSB și Craiova le vedeți ca principale contracandidate la titlu?

Cred că vor fi mai multe, nu doar FCSB și Craiova. Am văzut că și Rapid vrea să dezvolte un proiect interesant, au un sponsor nou, un stadion frumos…

Vedeți următorul sezon unul mai greu decât a fost cel precedent?

Va fi mai greu. FCSB și Craiova au demonstrat că sunt echipe puternice, am zis de Rapid, mai sunt Sepsi și UTA, cei de la Botoșani, cluburi care sunt convins că vor dori să ajungă în play-offul campionatului viitor.

Spuneați de VAR, veți și juca primul meci cu asistență video din România.

Îmi doresc să fie cât mai puține întreruperi, pentru că altfel ar lua din frumusețea fotbalului. Ar fi singurul dezavantaj pe care poate să-l aducă VAR. Vom ajunge să înscriem goluri, dar nu ne vom putea bucura de ele până nu ne vor da voie cei din cabina VAR. Va fi greu să ne obișnuim cu acest lucru, sper ca și arbitrii să apeleze la el cât mai puțin, pentru că, așa, partidele vor avea multe minute de prelungire.

Îmi mai doresc ca viitoarele meciuri să nu mai înceapă la 21.30. Avem mulți suporteri, mulți copii care vin la meciuri și din împrejurimile orașului și din județele limitrofe județului, sunt și alții în aceeași situație, care ar dori să vină la meciurile CFR-ului, dar nu o fac pentru că ora de începere a meciurilor este una foarte târzie. Televiziunile nu ne ajută deloc în această privință, chiar dacă le-am solicitat în mai multe rânduri asta, pentru ca tot reprezentanții lor, apoi, să spună pe post că la CFR nu vin spectatori la meciuri. CFR-ul are suporteri, meciul cu Craiova a demonstrat acest lucru, au fost senzaționali atunci, ne-au împins efectiv de la spate.

Noi n-am spus că cei de la Craiova au jucat atât de bine împotriva noastră pentru că cineva le-ar fi dat o primă, așa cum s-a spus că cei de la Voluntari au încurcat FCSB, jucând pe o primă dată de CFR. Nu, Craiova a venit la Cluj să nu piardă, jucătorii au venit la Cluj ca să joace, nu au intrat pe teren ca să se dea la o parte.

Nu doresc să comentez acele declarații făcute la adresa noastră, mai ales cele făcute pe finalul campionatului. S-au preocupat mult prea mult de noi, și dacă noi am câștigat campionatul asta s-a întâmplat pentru că noi ne-am concentrat la echipa noastră, și nu la adversare.

Va fi Supercupa României următorul trofeu din vitrina clubului?

Noi vom încerca să câștigăm fiecare meci, și să cucerim fiecare trofeu. Regret că nu am fost și finaliști ai Cupei României, pentru că ne-am fi dorit asta, dar cel mai important trofeu pentru noi este cel de campioană națională.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut