INTERVIU „Dacă suntem cu simptome respiratorii, ar fi de bun simț să purtăm mască”

În ultima perioadă, numărul infectărilor cu COVID-19 a crescut în Cluj și la nivel național, așa încât specialiștii ne fac câteva recomandări. Chiar dacă nu mai este pandemie, încet-încet intrăm în sezonul rece, și câteva măsuri de prevenire a afecțiunilor specifice perioadelor friguroase nu strică. Regulile ce țin de igienă, respectiv spălatul pe mâini și purtarea măștii atunci când avem simptome, rămân în continuare prime recomandări, atrag atenția specialiștii.

Irina Filipescu, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca face o „radiografie” a situației actuale în ce privește infectările cu COVID, într-un interviu acordat ziarului Făclia.

Reporter: Numărul cazurilor de infectări cu COVID-19 a crescut în ultima perioadă. Din ce cauze?

Irina Filipescu: Creșterea (n.red numărului de infectări cu COVID) s-a înregistrat în toată țara, este la nivel național, nu doar la Cluj. Intrăm în sezonul rece, este o infecție cu transmitere respiratorie și, ca și în cazul restului de infecții cu transmitere respiratorie, evident că sezonul rece poate să ducă la creșterea numărului de cazuri. Întâi de toate, nu se mai folosește mască, în al doilea rând, oamenii stau mai mult în interior, este o mai mare expunere – și atunci crește numărul de cazuri. Începerea cursurilor de către elevi și studenți, și acestea au un rol (n.red determinant), și cum spuneam, toată lumea stă mai mult înăuntru, iar expunerea e mai mare.

Reporter: Cum putem preveni îmbolnăvirea, infectarea?

Irina Filipescu: Vaccinul este o cale de prevenție. Vaccinarea este la nivel de recomandare, cu o doză booster în special pentru persoanele care au patologii asociate, exact cum se face vaccinarea anuală împotriva gripei, axact așa e și în cazul COVID, se recomandă efectuarea unei doze de vaccin în special pentru persoanele care sunt cunoscute ca fiind cu probleme cronice, pentru o protecție mai bună.

Reporter: Ce tratamente se aplică în cazul acesta?

Irina Filipescu: Tratamentele pe care noi le aplicăm sunt conform ultimelor recomandări care au fost publicate de Ordinul 487 de Ministerul Sănătății în iunie 2023. Noi folosim exact aceleași medicamente care se folosesc la nivel internațional, respectiv Remdesivir, este medicamentul injectabil, și Molnupiravir – e sub formă de tablete. Paxlovid e un medicament care nu este încă în țară. Nu noi, medicii, suntem responsabili de intrarea medicamentelor pe piața românească. Ministerul Sănătății se ocupă de aceste aspecte. Aceste lucruri țin de partea de achiziție și de politicile Ministerului Sănătății.

Reporter: Cât sunt de grave cazurile actuale de infectări, comparativ cu cele din anii trecuți?

Irina Filipescu: Acestea sunt variante ale tulpinii Omicron, cu simptomatologie de tip respirator dar de căi respiratorii superioare, nu mai este așa o afectare pulmonară, severă și frecventă cum au fost în valurile anterioare. Pacienții sunt cu durere de cap, în gât, cu tuse ușoară, un nas care curge și în anumite cazuri pot să meargă (n.red poate apărea) și cu afectare pulmonară, mai ales pacienții care sunt cu alte probleme de sănătate cronice. Dar formele de boală actuale sunt mai ușoare decât cele din valurile precedente.

Reporter: Dar la copii cum se manifestă?

Irina Filipescu: La copii primează febra. Tot așa – simptomatologie ușoară, dar copiii, pentru că sunt cu febră, se deshidratează mai ușor și atunci trebuie monitorizați din acest punct de vedere. În momentul în care este suspiciunea unei infecții, se poate face test și copilașul trebuie văzut într-un serviciu medical și monitorizat, iar tratamentul trebuie prescris în funcție de simptomatologie.

Reporter: Sunt suficiente paturi în spital?

Irina Filipescu:  Conform legislației, fiecare spital trebuie să asigure un număr de 5% din totalul numărului de paturi pentru infecția COVID. Momentan avem locuri și sunt cazuri spitalizate, sunt locuri pentru pacienți cu COVID care ajung în serviciul nostru. Nu s-a pus problema să suplimentăm numărul de locuri sau să facem mișcări administrative de acest gen.

Reporter: Ce recomandări sunt în acest sens- spre exemplu purtarea măștii?

Irina Filipescu: Recomandarea privind purtarea măștii face parte din recomandările la nivel internațional, la fel și spălatul pe mâni. Aceste lucruri nu au dispărut, dar nu mai sunt obligativități, se mențin la nivel de recomandare. Normal că dacă mergem undeva unde ne expunem sau dacă suntem cu simptome respiratorii ar fi de bun simț să purtăm mască, să ne protejăm și pe noi și pe cei din jurul nostru, dar repet- e doar recomnandare.

Vreau să mai spun că în afară de respectarea regulilor de bun simț, așa cum am spus de purtare a măștii în cazul în care ne expunem undeva unde există riscul să contactăm orice infecție respiratorie, nu neapărat infecția COVID, să nu uităm de vaccinarea antigripală, să ne vaccinăm mai ales că acum vaccinul antigripal a intrat în lista medicamentelor compensate, fie 50% fie 100%, în funcție de categoria de pacienți la care se adresează. De asemenea, în colectivitățile de copii să nu uităm de respectarea unui minim triaj la începutul orelor, pentru a limita expunerea.

Situația epidemiologică

În județul Cluj, rata incidenței cumulative a COVID-19 la 1000 de locuitori, la data de 11 octombrie, anul curent, pentru perioada 24septembrie-7 octombrie, este de 1.51. În municipiul Cluj-Napoca rata este de 1.98, fiind 667 de infectări. La nivel național, marți, un număr de 1.217 de persoane cu COVID-19 erau internate în unităţile sanitare de profil, a informat, Ministerul Sănătăţii.
Potrivit ministerului, la ATI erau internaţi 75 de pacienţi.
Din totalul pacienţilor internaţi în prezent, 176 erau minori internaţi în secţii.
Conform Ministerului Sănătăţii, 36 dintre pacienţii care au murit prezentau comorbidităţi şi 8 erau vaccinaţi anti-COVID.

Până în prezent, 68.409 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat în ţara noastră.

Interviu realizat de Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut