Interviu cu artistul Florin Olari: Spre chintesență

Artistul vizual Florin Olari expune, în prezent, la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca, expoziția „ESENȚE”, unde arta contemporană îmbină armonios pictura și instalația, creând un univers artistic fascinant. Florin Olari, recunoscut drept unul dintre cei mai talentați creatori vizuali din Transilvania, explorează cu pasiune și curiozitate teritorii inedite ale expresiei artistice. Artistul este celebru pentru contribuțiile sale remarcabile în pictura de biserici din Transilvania, iar expoziția sa se remarcă prin imersiunea profundă în sfera creației și a cunoașterii, transformând aceste aspecte în piloni fundamentali ai viziunii sale estetice. În acest interviu, Florin Olari vorbește despre expoziția curentă “Esențe” și oferă detalii despre crezul său artistic.

Ce v-a inspirat să alegeți tema „Esențe” pentru expoziția dvs.?
Faptul că toată viața căutăm profunzimile, m-a îndemnat ca în tot ceea ce am gândit sau am creat să exprim esența spirituală. În ziua de azi e foarte dificil să observăm esențele, de aceea tema este una grea sau sensibilă și se adresează unui public aparte care înțelege și analizează intensitatea acestor lucrări. Interiorizăm esențe în dorința de a le exprima și fiecare dintre noi o facem în diferite moduri. Eu am avut bucuria de a aborda această trăire profundă din ființa mea prin intermediul expoziției propuse la Turnul Croitorilor. În acest sens, instalațiile înfățișează scene din Vechiul Testament (Chivotul Legii, Tablele Legii, Scara lui Iacov).

Cum ați integrat elementele organice, cum ar fi fagurele de miere, în instalațiile expoziției?
Instalațiile sunt concepute din faguri de diferite dimensiuni în funcție de tema pe care am dorit să o pun în valoare. Fagurele de miere simbolizează Cuvântul lui Dumnezeu și el înveșmântează toate instalațiile. Din punct de vedere tehnic am apreciat coloritul fagurelui de miere. Am pus în valoare unul dintre produsele finite ale muncii albinei. Fagurii sunt mai vizibili îmbrăcând diferite forme, de aceea am dorit să pun în valoare și frumusețea lor alături de pictură. Am potențat opera de artă a albinei, ea fiind un artist desăvârșit: arhitect (a conceput o structură hexagonală perfectă care ocupă spațiul într-un mod ergonomic), constructor (consolidarea celulei fagurelui, conferind rezistență și siguranță atât pentru produsele stupului, cât și pentru larve), colorist (nuanțele merg tot în ton, de la brun închis spre negru, până la galben-auriu). Compozițiile cromatice sunt intercalate, în așa fel încât pun în valoare perfect titlul instalațiilor.

Cum se oglindesc trăirile spirituale ale dumneavoastră în lucrările expuse?
Trăirile mele spirituale se oglindesc prin tema propusă, stilizarea Cuvântului Domnului, o gamă cromatică sensibilă, foarte bine susținută, pastelată și pe alocuri viguroasă, prin nuanțe puternice de galben-auriu, roșu și albastru. Toate acestea pun în valoare preocupările mele spirituale de a ajunge la Lumina Cunoașterii.

Ce impact credeți că va avea atmosfera istorică a Turnului Croitorilor asupra percepției vizitatorilor?
Turnul Croitorilor are un farmec aparte datorat pereților medievali din piatră și inserții de cărămidă, completați de structuri moderne din oțel, lemn și sticlă care scot în evidență lucrările mele. Panotarea expoziției a fost o provocare, dar rezultatul este unul deosebit, astfel că publicul se poate bucura de picturi și instalațiile din faguri într-o atmosferă particulară în care lumina, culorile, texturile și miresmele se întrepătrund.

Cum vă simțiți în legătură cu expunerea lucrărilor dvs. într-un context atât de special și cu atât de mulți invitați de marcă?
Faptul că aceste personalități m-au onorat cu prezența și cu aprecierea lor, mi-au dat de înțeles că sunt o persoană binecuvântată. Această experiență mă face să fiu mai încrezător și în același timp motivat în demersul meu artistic.

Ce vă așteptați să simtă și să descopere vizitatorii atunci când vor explora „Esențele” expuse în lucrările dvs.?Este un alt fel de expoziție unde pictura și instalația se armonizează perfect într-un cadru special oferit de spațiul galeriilor. Vizitatorii au parte de o experiență bogată și inedită oferită atât de simbolurile pictate, cât și de un univers olfactiv complex, elemente care creează o senzație deosebită. Este un mod ingenios de a pune în valoare frumusețea Creației, pe care publicul sper s-o aprecieze.

Cum vă motivați să rămâneți creativ și să explorați noi idei în cadrul proiectelor viitoare?
Acesta este felul meu de a fi, fac asta de foarte mult timp, trăiesc pentru artă și sunt nerăbdător să-mi expun în fața publicului, de fiecare dată ideile și trăirile.

Există vreo temă sau concept pe care doriți să-l explorați în viitor, dar care nu a fost încă abordat în lucrările dvs.?
Dorința mea este de aprofundare a temei de bază, printr-o altă abordare care să fie mult mai surprinzătoare.

Interviu realizat de Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut