Interferențe culturale | Zilele Artei Bizantine, prilej de sacră comuniune

În perioada 6-9 octombrie 2022 va avea loc a XVIII-a ediție a „Zilelor Artei Bizantine”, manifestare în cadrul căreia școala de cultură și civilizație bizantină le propune iubitorilor de autentic o abordare de ansamblu, valorificând o mică parte din patrimoniul bizantin și invitând publicul la un moment de comuniune sacră, anunță organizatorii în comunicatul de presă.

Mai mult decât un simplu eveniment al urbei clujene, evenimentul intitulat Zilele Artei Bizantine reprezintă un moment de căutare a comuniunii cu Dumnezeu și cu cei din jur. Această manifestare artistică se dorește a fi o împărtășire cu taina Bizanțului, care îl cuprinde pe Hristos prin caracterul său atemporal și imaterial. Un Bizanț, așadar, ca împărăție dăruită pe pământ și icoană a împărăției eshatonului.

Redăm în continuare programul fiecărei zile, așa cum este prezentat în comunicat:

*joi, 6 octombrie*

ora 8:00 – Prima zi a evenimentului va fi marcată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

ora 11:00 – La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, de pe str. Episcop Nicolae Ivan FN, va avea loc cursul suținut de Prof. Univ. Dr. Grigorios Anastasiou, directorul Institutului de Muzicologie Bizantină al Bisericii Greciei, intitulat „Caracterul `formulaic` al artei Psaltice; privire de ansamblu”.

ora 14:00 – Va avea loc al doilea curs, intitulat „Formulele Vechiului Stihirar, Noului Stihirar și melosul `hybrid` din Doxastarul lui Iacov Protopsaltul”, în aceeași locație, de asemenea susținut de către Prof. Univ. Dr. Grigorios Anastasiou.

*vineri, 7 octombrie*

ora 09:00 – La Facultatea de Teologie Ortodoxă continuă Matserclass-ul oferit de Prof. Univ. Dr. Grigorios Anastasiou, cu un studiu ce tratează „Formulele stilului Papadic. Metode de `Exegeză` (transcriere din vechea Notație Bizantină în Noua Notație Analitică Bizantină)”.

ora 18:00 – La Catedrala Mitropolitană din Cluj, va avea loc Slujba Vecerniei, în prezența Înalt Preasfințitului Arhiespiscop și Mitropolit Andrei.

ora 19:00 – Va fi vernisată o expoziție de artă bizantină ce cuprinde lucrări în tehnica mozaicului, la Muzeul Mitropoliei Clujului. Vernisajul va fi completat de un concert de muzică bizantină susținut de Prof. Univ. Dr. Grigorios Anastasiou și Grupul Sfântul Ioan Damaschin, cu participarea corului de cameră Psalmodia Transylvanica al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu.

*sâmbătă, 8 octombrie*

ora 12:00 – La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, va avea loc un curs demonstrativ de muzică bizantină susținut de către Prof. Univ. Dr. Grigorios Anastasiou.

ora 16:00 – La Museul Museikon din Alba Iulia va avea loc vernisajul expoziției de artă bizantină ce cuprinde lucrări în tehnica mozaicului realizate sub coordonarea domnului Lect. Univ. Dr. Sorin Albu de către studenții secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie din Alba Iulia.

ora 18:00 – La Catedrala Încoronării din Alba Iulia va avea loc Slujba Vecerniei, iar ziua ce marchează împlinirea a 100 de ani de la sfințirea catedralei se va încheia cu un concert susținut în prezența Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Irineu, de către Prof. Grigorios Anastasiou împreună cu Grupul Sfântul Ioan Damaschin.

*duminică, 9 octombrie*

ora 10:00 – La Paraclisul Sfântul Stelian al Spitalului Județean Cluj, situat pe str. Louis Pasteur nr. 3-5, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie ce va marca încheierea evenimentului cultural Zilele Artei Bizantine, ediția a XVIII-a.

Manifestarea Zilele Artei Bizantine este realizată sub îndrumarea domnului Lect. Univ. Dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, coordonator al grupului de muzică, artă și cultură bizantină „Sfântul Ioan Damaschin”.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut