Interferențe culturale | Acasă la Jules Verne

Steampunk Transylvania și-a deschis de curând porțile…Clujenii și nu numai au acum ocazia să treacă pragul primului muzeu de steampunk și fantasy din Transilvania și din România. Inspirată din celebrele scrieri ale lui Jules Verne și Herbert George Wells dar și din curentul steampunk, un termen popular încă din anii 1960, inventat de autorul SF K.W. Jeter, noua locație artistică invită la o experiență interactivă desprinsă de cotidian, la o incursiune în istorie și imaginație în același timp…Este tocmai ceea ce se numește retrofuturism. Cel care conduce acest muzeu neobișnuit în peisajul cultural-artistic clujean este Botond Istvándi, cunoscut publicului și ca Dr. Istvándy.

Cortina se ridică…

Ești pregătită? Întreabă profesorul Sylvester, cel care întâmpina vizitatorii la momentul în care am ajuns în fața muzeului. Răspund afirmativ și atunci cortina de culoare neagră se ridică și iată-ne în prima dintre încăperi. Aici spațiul eclectic abundă de obiecte vechi dar și exponate lucrate manual în atelierul propriu al muzeului, obiecte ce se doresc a fi interpretări moderne ale viziunii unor inventatori cunoscuți. Intrăm în compania lui Mihai Cristian, cel dintâi ghid, care ne introduce în specificul steampunk, de la momentul apariției sale și până la tendințele pe care curentul le adoptă în prezent.

Introducere în steampunk

„Aproximativ o treime din exponate sunt făurite sus, la noi în atelier. O altă treime sunt lucrări ale artiştilor locali, încercăm să ne sprijinim reciproc, e un principiu al muzeului. Cealaltă treime fie au fost donate de către vizitatori fie fac parte din diverse colecții personale. Probabil la un moment dat va fi nevoie să ne și extindem. Steampunk este un concept care își trage cu totul sursa de inspirație din lumea secolului XIX, o lume în plină schimbare, climaxul Revoluției Industriale, începută cu un secol mai devreme. Apariția motorului cu aburi a schimbat, efectiv, percepția oamenilor asupra timpului și a spațiului,” ne spune Mihai Cristian.

Voi face doar o scurtă trecere în revistă, lăsând și imaginile să completeze atmosfera: zoopraxiscopul lui Eadweard Muybridge (1879), duplicatorul ciclonar nr.6 al lui Gestetner (1902), aparat interactiv, strămoșul fotocopiatorului de astăzi, un dictafon din anul 1912 utilizat pentru înregistrarea apelurilor telefonice de urgență, un proiector de diapozitive-în varianta adaptată de cei de la Steampunk Transilvania, ceasuri cu pendulă, un pian (funcțional!), o chitară, un aparat pe care vizitatorii pot testa Steampunk Mario, un model vechi al smartphone-ului de azi și, nu în ultimul rând, o umbrelă mai…aparte. Creația profesorului Sylvester, este autosustenabilă, cu alte cuvinte, atunci când plouă, aceasta își produce singură curentul electric. Ideea lucrării a pornit de la dorința de a găsi un obiect care să le permită englezilor din epoca victoriană să se plimbe pe străzi și la lăsarea întunericului, în lipsa iluminatului stradal, aflăm chiar de la artizan.

În aceeași încăpere se află și Alchemy Lab, a cărui denumire vorbește de la sine…

Operating Room

Așa cum este cunoscut iubitorilor genului SF, multe dintre operele specifice acestuia abordau subiecte care vizau și domeniul medicinei, al radiografiei în speță. Ei bine, în noul muzeu deschis la Cluj descoperim și o cameră dedicată ilustrării unor experimente sau forme de investigare medicală a anatomiei umane.

Universul fantasy

Cel mult așteptat…și unde surprizele se țin lanț, pentru micii și marii vizitatori care îndrăgesc și acum operele de referință din literatura universală…La etaj, pentru a pătrunde în fantasy world, urcăm pe trepte iluminate de pâlpâirea unor lumânări electrice de diferite culori, însoțiți, ca într-un film continuu, de aceeași coloană sonoră fantasy. Să mergem!

Poate una dintre lumile cele mai pline de suspans și neprevăzut pe care le întâlnim, dar și de farmec inocent în același timp. Un univers aparte, inspirat din scrierile lui Jules Verne, H. G. Wells și nu numai. Pe unul dintre pereții încăperii tronează o bibliotecă dotată cu exemplare din autori români și străini, de la beletristică și până la cărți tehnice, dar și cu tot soiul de aparate (voltmetru, multimetru, mașină de calcul, interfon etc.), fără însă a știrbi din atmosfera magică de ansamblu a locului…

Un colț primitor, iluminat adecvat, este dedicat cărților semnate Jules Verne, probabil unele dintre cele mai îndrăgite lecturi ale copilăriei de ieri și de azi…

Fantasy world surprinde prin bogăția și diversitatea operelor expuse privitorilor, de la lumi fantasy în miniatură, realizate cu minuțiozitate de către o artistă olandeză cu care echipa Steampunk din Cluj colaborează în mod frecvent, la creații proprii ale profesorului Sylvester și până la faimoasa călătorie pe Lună (A trip to the moon), la care ne invită nimeni altul decât Georges Méliès, primul realizator de filme francez, lucrarea expusă (luna) aparținând unui alt artist cu care muzeul colaborează.

Un melc uriaș de 2 metri jumătate ocupă centrul camerei fantastice. „Este lucrat în polistiren îmbrăcat în ghips și sârmă de cupru. Aproximativ o lună a durat să îl realizez”, adaugă Sylvester.

Orice loc fantastic are și un secret

În cazul de față, vorbim, desigur, despre mașina timpului. Biblioteca este cea care ne deschide cel mai adesea calea spre lumi imaginare dintre cele mai frumoase, iar acum este gata să ne ofere o călătorie în timp…dacă suntem destul de curioși să găsim indiciul și să apăsăm butonul…care este, bineînțeles, tot o carte!

Iată-ne ajunși în Camera secretelor. Aici, tânăra domnișoară amabilă ne ghidează și ne oferă multe detalii interesante. Ba chiar mai mult, ne ajută să urcăm în angrenajul imaginat tot de profesorul Sylvester, artizan al echipei Steampunk Transylvania. Pe unul dintre pereți, ceasul cu cuc tocmai bate ora exactă. O mică fereastră, întredeschisă, este portița către freamătul de afară, din centrul orașului, în miezul zilei de vară.

Se lucrează încontinuu

Atelierul profesorului este deschis, prin urmare putem vedea în timp real ce anume meșterește. Zepelinul va deveni una dintre atracțiile principale ale muzeului. La el lucrează în momentul de față.

I need a hand

Echipa este permanent în căutare de noi colaboratori, de artiști sau colecționari care doresc să doneze, să vândă sau să închirieze obiecte mai…aparte muzeului clujean.

Călătoria se apropie de final…

Nu mai este nevoie să ne ridice altcineva cortina, cum am numit-o la început. Se poate ieși cu ușurință din poveste. La ieșire, o altă domnișoară ne întreabă zâmbind cum a fost. Pentru doritori, există și o serie de obiecte ce pot fi achiziționate contra cost, cum ar fi roboțeii de pe tejghea sau mașinile de scris.

Dr. Istvandy si Prof. Sylvester

Deschis zilnic

Pentru o experiență artistică mai puțin obișnuită, pe cei de la Steampunk Transylvania îi putem găsi de luni până duminică, între orele 12.00-21.00, în locația de pe strada Ștefan Octavian Iosif nr. 4.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut