Întâlnire aniversară cu Vasile Igna

Scriitorul Vasile Igna continuă să-și manifeste devotamentul față de literatură și ne bucură, iată, cu trei noi apariții editoriale, dedicate cititorilor mici și mari. La frumoasa vârstă de 80 de ani, pe care i-a împlinit de curând, Vasile Igna a fost sărbătorit în cadrul intim al cărților, alături de editorii săi, colaboratori, colegi de breaslă, prieteni și iubitori de literatură.

Lansarea găzduită joi, 14 martie, de librăria Book Corner a prilejuit aducerea în fața publicului a volumelor Roata (cea mai recentă carte de poezii a autorului, apărută la editura Limes, copertă și ilustrații de Ioan Horvat Bugnariu), Vara căluțului de lemn (literatură pentru copii, aceeași editură, copertă și ilustrații Adina Damian), Cartea din vis (antologie de autor 1969 – 2024, ediția a II-a, revăzută și adăugită, ed. Școala Ardeleană, prefață Ion Pop), dar și deja cunoscutul roman Paragina (apărut la Cartea Românească). Despre parcursul literar dar și despre cariera de editor și cea de diplomat de care se leagă numele lui Vasile Igna au vorbit Mircea Petean, Ion Pop, Vasile George Dâncu și Valentin Derevlean.

Poetul și criticul prof. univ. dr. Ion Pop a punctat cu minuțiozitate elemente ale toposurilor prezente în versurile lui Vasile Igna din cel mai recent volum – valea și grădina – și a reiterat motivul „punctului fix al lumii rotitoare” (totodată motto-ul cărții, inspirat de T.S. Elliot). „Apar mai peste tot rime interioare, ideea întră în competiție cu sunetele. Repertoriul de figurație este îmblânzit de starea contemplativă a omului care scrie. Roata, cea mai recentă carte a colegului, este și spațiul în care se rotesc cele mai spectaculoase asocieri de cuvinte și de fantasme.”

Numindu-l pe autor „un maestru al eufoniilor”, Mircea Petean a subliniat, de asemenea, plenitudinea simbolurilor („o pădure de simboluri”) pe care Vasile Igna le accesează odată cu noua sa carte precum și dezvoltarea unui „vast bestiariu”, bine reprezentat de felinele și alte animale, inclusiv fantastice amintite în Roata. Editorul a prezentat pe scurt valențele multiple, tâlcurile cărții pentru copii Vara căluțului de lemn, diferitele ipostazieri (metamorfoze) ale personajului principal de-a lungul generoasei lui existențe atrăgând, totodată, atenția asupra nivelurilor de înțelegere a textului, înțelegere care trebuie să se realizeze pe de-o parte intrând în natura ludicului destinat, evident, copiilor, iar pe de altă parte, percepând nevoia adultului de a nu-și pierde bucuria inocenței de la vârsta copilăriei.

„Cred că poezia ar fi definitorie pentru cariera lui (Vasile Igna), pentru că e genul literar în care a fost cel mai constant și în care probabil că s-a simțit foarte bine. După ce a renunțat la a fi director de editură (n. red. ed. Dacia, unde a activat, în diferite funcții, timp de 25 de ani), a lucrat la Ministerul de Externe și la Institutul Cultural Român (n. red. din Paris), prin urmare, nu s-a desprins niciodată de birocrația literaturii”, a spus Valentin Derevlean, gazda evenimentului.

„Cartea din vis este o antologie de autor, pot remarca aici faptul că e și o frumoasă antologie a referințelor critice”, a evidențiat editorul Vasile George Dâncu, oferind câteva exemple de nume sonore care s-au aplecat asupra poeziei lui Vasile Igna.

În finalul întâlnirii, autorul ne-a dăruit spre audiere un grupaj de poeme din noul volum și a oferit autografe.
Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut