Institut pentru formarea cetățenilor în domeniul politicii, la Cluj

Partidul REPER s-a aflat în weekend la Cluj-Napoca, punctul terminus al unei călătorii în peste 25 de comune și orașe ale României, sub emblema Caravana REPER, un periplu de opt zile la care au participat membri și simpatizanți ai partidului,

Caravana a început la sfârșitul lunii octombrie, la București, cu lansarea Manifestului politic al Partidului REPER. A fost lansat cu aceeași ocazie și Ghidul pentru Accesarea Fondurilor Europene pentru 2021-2027.

Cluj-Napoca, inclusiv Pata Rât, a fost punctul final al Caravanei REPER, ce a avut ca scop cunoașterea și dezbaterea problemelor în mod direct cu cetățenii, discuții cu antreprenorii locali, organizarea de dezbateri pe teme precum educația, sănătatea efectele crizei energetice, dar nu numai. Nu în ultimul rând, la Cluj s-a lansat un proiect ambițios care vizează modelarea viitorilor politicieni.

Ramona Strugariu, europarlamentar și co-președinte REPER, a declarat că ecourile acestui manifest au fost bune, dar ceea ce își propun, pe termen lung de altfel, reprezentanții partidului este să continue interacțiunea și discuțiile cu românii, pentru a putea completa manifestul cu propunerile lor. „Peste tot pe unde am fost, am primit ecouri la care eu personal nu mă așteoptam. M-am întâlnit cu profesori, dar și cu antreprenori, cu medici și studenți, tineri cu care am purtat discuții bune, am discutat cu oameni care nu înțeleg de ce nu ne mișcăm mai bine în ce privește PNRR, investițiile, finanțările europene, când și cum facem reformele etc. (…) Au fost abordate domenii sau teme de la sănătate, până la educație sau până la micro și macro sisteme în comunitate.

Vom comtinua să facem la fel iar ideea noastră este să râmânem între oameni până în 2024 și chiar semnificativ mai mult după aceea, pentru că aceasta e soluția – reconectarea la comunități”, a declarat Ramona Strugariu.

La rândul său, Dragoș Pîslaru, europarlamentar și co-președinte REPER, a subliniat, importanța diversității temelor tratate. „Diversitatea aceasta mare de la multinaționale la Sadova sau Pata Rât, de la tineri din școală până la problemele vârstnicilor, de la lucruri legate de industrie până la cele legate de agricultură și mediu, caravana ne-a prilejuit posibilitatea de a testa lucrurile pe care noi le-am pus pe hârtie. E important să le discutăm în societate. Și sunt cîteva teme în societatea românească ce au fost puse sub preș, de mulți ani de zile. Bunăoară – care este modelul economic pe care ni-l dorim în continuare în România, va fi în continuare o economie bazată pe salarii mici cu oameni care trăiesc în dificultate chiar dacă sunt salariați, va fi viitorul României caracterizat în continuare de două Românii distincte, înțelegem importanța digitalizării, a descentralizăeii administrative și nu numai. Acestea sunt teme pe care nu le-am prea văzut pentru că țara noastră a fost mereu în supraviețuire, a sărit de la o temă la alta în funcție de ce i-au adus vremurile. Noi acum încercăm să distilăm aceste lucruri care ar putea conduce la modernizare”, a declarat Dragoș Pîslaru. El a mai subliniat că la Cluj au existat trei dezbateri, cu teme centrale, iar unul din lucrurile cele mai importante pe care le propune REPER și va schimba peisajul politicii românești este tocmai în Cluj.

„Avem această ambiție de a profesionaliza politica. Pentru aceasta, la Cluj, vom avea un Institut care se va ocupa de formarea în domeniul politicii. Este vorba de o echipă care are scopul de a crea un spațiu de învățare pentru toți membrii partidului, dar de exemplu, pentru candidații noștri sau cei care vor să devină candidați, va fi obligatoriu să parcurgă un pachet minim de cursuri cu evaluarea corespunzătoare. Aceasta pentru a nu mai avea vreodată un candidat care nu știe ce e un buget, ce înseamnă administrația publică, ce înseamnă politici publice. De asemenea, cursul de etică în politică e unul dintre cursurile obligatorii. Acest institut nu va oferi cursuri doar pentru membrii partidului, ci va invita profesioniști din exteriorul politicii să poată să înțeleagă mai bine cu ce se mănâncă administrația publică.

Faptul că am ales să facem acest lucru la Cluj nu este întâmplător, Clujul este unul dintre pilonii majori ai modernizării României, o oază de tracțiune a României în direcția europeană și credem că tot aici putem să punem pe masă aceasta ofertă importantă pentru politica românească”, a spus Dragoș Pîslaru.

El a mai subliniat că REPER nu își propune să vină cu o soluție miraculoasă, ci să propună repere bine alese împreună cu cetățenii.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut