Înregistrare prin sistem video în SPV și plata cu cardul pentru 30 de impozite și contribuții

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat, fără însă a preciza de când, că persoanele înregistrate în Spațiul Privat Virtual (SPV) vor putea face plata obligațiilor fiscale la buget direct cu cardul bancar prin interconectarea cu ghiseul.ro, soluție care va permite achitarea a peste 30 de impozite și contribuții.

Ministerul susţine că implementează înrolarea în SPV cu ajutorul identificării în sistem video a persoanelor sau reprezentanților unor companii sau entităţi fără personalitate juridică. În SPV, la accesarea serviciului “Plata obligațiilor fiscale”, ar urma să fie afișată pagina de pornire, în care trebuie ales CNP-ul pentru care se dorește plata. În cazul persoanelor care se autentifică în SPV cu NPOTP (nume, parola şi OTP), în listă apare doar CNP-ul titularului de cont.

La apăsarea butonului „Afișare obligații restante, se afișează lista obligațiilor ce pot fi plătite prin platforma ghiseul.ro, și care cuprinde peste 30 de poziții, de la impozitul pe venituri, la contribuții, accize colectate și până la plata unor penalități.

La apăsarea butonului „Plătește”, utilizatorul va fi direcționat către serviciul de plată online al platformei ghiseul.ro, unde are de bifat căsuța „Aprob plata și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare” și butonul „PLATESTE”. Din această pagină nu mai există posibilitatea întoarcerii la serviciul disponibil în SPV.

Conform MFP, populația va avea opțiunea să se înregistreze online în SPV printr-o verificare video, în baza documentelor transmise și/sau informaţiilor comunicate pe baza acordului privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Dacă informaţiile referitoare la datele de identificare ale persoanei juridice, ale entităţii fără personalitate juridică sau ale persoanei fizice sunt validate, dar informaţiile referitoare la calitatea de reprezentant sau calitatea de împuternicit nu se pot verifica ori informaţiile furnizate sunt insuficiente sau din verificarea documentelor justificative prezentate opțional rezultă că acestea conțin date incomplete sau incorecte, se notifică solicitantul la adresa personală de e-mail, în termen de 5 zile de la înregistrare, cu privire la completarea informațiilor sau cu privire la faptul că aprobarea cererii de înregistrare se face la ghişeu ori prin identificare vizuală online.

Dacă aprobarea cererii de înregistrare se face prin identificarea vizuală online, organul fiscal inițiază procesul de recunoaștere prin sistem video cu persoana care a desemnat sau împuternicit solicitantul, în scopul confirmării calității atribuite acestuia. În acest sens, organul fiscal notifică atât solicitantul, cât și entitatea care l-a desemnat / împuternicit la adresele de e-mail, completate în cererea de înregistrate, în termen de 5 zile de la înregistrare.

După aprobarea cererii de înregistrare prin identificare vizuală online, reprezentantul legal / reprezentantul desemnat / împuternicitul utilizează sistemul video oferit pe platforma informatică dedicată. În această situație, persoana fizică trebuie să se programeze online, prin intermediul aplicației disponibile pe site-ul ANAF selectând data și ora la care este disponibilă, pentru a fi inițiată procedura de identificare vizuală online.

Dacă identificarea vizuală online s-a realizat cu succes, se procedează la aprobarea cererii și se transmite un mesaj contribuabilului pe adresa personală de e-mail.

 

Instrucţiuni de plată

La accesarea serviciului “Plata obligațiilor fiscale”, se afișează pagina de pornire, în care trebuie ales CNP-ul pentru care se dorește plata. In cazul persoanelor care se autentifică în SPV cu NPOTP (nume, parola şi OTP), în listă apare doar CNP-ul titularului de cont.

 

La apăsarea butonului „Afișare obligații restante, se afișează lista obligațiilor ca pot fi plătite prin platforma ghiseul.ro, conform legislației care reglementează plata cu cardul prin aceasta platformă.

Daca nu există obligații ce pot fi plătite online, cu cardul, pentru CNP-ul ales, se afișează un mesaj în acest sens.

La apăsarea butonului „Afișează detalii”, se poate vizualiza componenta sumei.

La bifarea căsuței din dreptul sumei de plată, câmpul „Total selectat” se autocompletează cu totalul sumelor selectate.

 

După bifarea căsuței de selectare, suma poate fi modificată, şi în câmpul „Total selectat” se vor însuma sumele modificate.

La acționarea butonului „Spre pagina de plata”, se afișează obligațiile selectate, pentru o ultima verificare, înainte de efectuarea plăţii.

In oricare din paginile anterioare, apăsarea butonului  „Renunţă”readuce utilizatorul în pagina de pornire a serviciului “Plata obligațiilor fiscale”.

La apăsarea butonului „Plătește”, utilizatorul este direcționat către serviciul de plata online a platformei ghiseul.ro, unde are de bifat căsuța „Aprob plata și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare” şi butonul „Plăteşte”. Din această pagină nu mai exista posibilitatea întoarcerii la serviciul disponibil în SPV. In cazul în care abia în aceasta fază se observă că este necesară o modificare, trebuie reluată autentificarea în SPV şi pașii descriși mai sus.

La apăsarea butonului „Plăteşte”, se afișează pagina în care se introduc datele cardului bancar şi se efectuează plata.

După apasarea butonului „Aprobă” , se afișează pagina de confirmare a plății.

După primirea confirmării de la reprezentanții platformei ghiseul.ro, utilizatorul primește în SPV, în secțiunea mesaje, un document de confirmare a plății efectuate cu succes.

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *