Inițiativă de suflet pentru copii

Un loc de joacă de care să se bucure și copiii cu dizabilități și cei care nu au astfel de probleme urmează să fie construit într-un parc din Cluj-Napoca. Inițiatorii acestui proiect, care a fost gândit încă de acum patru ani, explică exact care sunt implicațiile și consecințele sale.

Locul de joacă urmează să fie realizat pe o suprafață generoasă, în Parcul Rozelor. La momentul lansării, această inițiativă era unică în țară.

Coordonatorii proiectului precizează că acesta a fost amânat puțin și din cauza pandemiei, cu toate interdicțiile și restricțiile impuse de autorități. „Acest proiect a debutat în urmă cu patru ani, însă identificarea unui teren a fost puțin mai dificilă, pentru că noi ne doream să amplasăm acest ansamblu de joacă într-o zonă accesibilă tuturor copiilor, deci să nu mergem înspre periferia orașului. Ne-ar fi fost dificil să identificăm împreună cu cei de la Spații verzi o parcelă care să fie potrivită.

Pe urmă și pandemia ne-a împiedicat un pic să avansăm, dar în final, anul trecut am identificat această parcelă în Parcul Rozelor și de atunci a început munca de documentare pentru ca proiectul să poată să fie propus și votat în ședință de Consiliu Local. Amenajarea acestui loc de joacă se face în parteneriat cu Primăria, respectiv Serviciul de Ajutor Maltez din România este inițiatorul proiectului și primăria e nevoie să ne devină partener. Primăria este proprietara de drept a terenului, noi suntem asociație neguvernamentală, prin urmare putem să construim sau să asamblăm un loc de joacă de genul acesta doar dacă primăria ne oferă posibilitatea de a construi pe terenul său. Prin urmare, săptămâna trecută s-a votat în ședință de Consiliu Local această colaborare pe care am propus-o primăriei. Ni se va pune la dispoziție terenul, care rămâne al municipalității, noi doar vom construi pe acest teren, așa cum am spus, locul de joacă incluziv, adică un loc de joacă pentru toți copiii, nu este un loc de joacă (n.red- exclusiv) pentru copii cu dizabilități, ci pentru toți. Ideea noastră este ca fiecare element care face parte din acest ansamblu mai complex să fie accesibililizat astfel încât acolo să se poată juca atât un copil cu dizabilitate, cât și un copil tipic”, a explicat Mirela Codrean, coordonator proiect în cadrul Asociației Serviciul de Ajutor Maltez, pentru Făclia de Cluj.

Potrivit acesteia, ansamblul va conține elemente diferite respectiv leagăn, tobogan, de exemplu, și tot felul de elemente de joacă specifice copilăriei – de cățărat, de balansat etc, care va fi, practic, un ansamblu complex ce va conține elemente accesibilizate.

„Încă nu avem banii (n. red- pentru echipamente), va fi un efort al asociației noatre de a promova construirea acestui loc de joacă, de a identifica surse de finanțare și de a cumpăra, deci achiziționa și adapta aceste echipamente. Încă suntem în stadiul de obținere de autorizații, iar săptămâna trecută practic a fost votată semnarea parteneriatului. Deja avem proiectul, pentru că între timp am colaborat și cu Ordinul Arhitecților din Transilvania care a lansat un concurs de proiecte în urma căruia a fost declarat un câștigător. Prin concurs s-a cerut proiectarea acestui loc de joacă bazându-se pe ideile pe care le-am transmis. A fost câștigat de un tânăr arhitect din Cluj, deci deja există (n.red- proiectul), știm deja ce conține și care sunt echipamentele pe care trebuie să le achiziționăm – sunt deja practic, pe hârtie. În paralel cu obținerea autorizațiilor se va începe campania de promovare și de strângere de fonduri pentru achiziționarea acestora și pentru amplasarea în Parcul Rozelor”, a mai spus Mirela Codrean.

La rândul său, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Olah Emese, susținătoare a acestui proiect, subliniază importanța unui astfel de loc de joacă pentru comunitatea clujeană. „Ideea a venit din partea voluntarilor de la Asociația Maltez, de a realiza în Cluj-Napoca un loc de joacă incluziv unde copiii cu dizabilități pot să se joace cu cei care nu au astfel de probleme și să aibă amintiri frumoase împreună. Am reușit să identificăm un teren propice pentru acest loc de joacă, în Parcul Rozelor, o suprafață de aproximativ 900 mp, unde se va amenaja acest loc de joacă. Echipamentele sunt proiectate în așa manieră încât să fie folosite atât de cei cu dizabilități, cât și de cei fără dizabilități. Deci fără nicio problemă aceste echipamente vor putea fi folosite de ambele categorii. Împreună am identificat terenul, iar acum s-a aprobat acordul de parteneriat dintre municipiu și asociație. Asociația a organizat un fel de mini-festival Simfonia prieteniei, unde a și adunat donații pentru a cumpăra echipaente. Acestea vor fi achiziționate de asociație și vor fi amplasate pe acest teren stabilit. Nu sunt necesare alte demersuri din partea municipiului”, a spus Olah Emese.

Un demers mult așteptat

  • Aleșii locali au adoptat, în ședința de săptămâna trecută, un proiect de hotărâre privind încheierea Acordului de parteneriat între municipiul Cluj-Napoca și Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România, pentru amenajarea și punerea în funcțiune în interiorul Parcului Rozelor a unui loc de joacă incluziv pentru copii. Proiectul a fost o inițiativă a primarului Emil Boc și a viceprimarului Oláh Emese. Aceasta din urmă a atras atunci atenția că este pentru prima dată în România când se amenajează un astfel de loc de joacă.
  • Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut