Îndemn la responsabilitate

Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR) îndeamnă elevii, studenții și tinerii să rămână responsabili și în perioada de după starea de urgență, pentru a limita efectele pandemiei de COVID-19 în țară.

Tinerii sunt încurajați să aibă în continuare „o conduită civică adecvată” și îndemnați: să respecte cu strictețe regulile de igienă personală și folosirea măștii de protecție; să păstreze distanța socială și să evite zonele aglomerate; să evite deplasările nejustificate în afara localității; să rămână acasă dacă prezintă simptome de gripă sau răceală și să sune medicul de familie pentru a solicita sfaturi; să se implice în continuare în activități de voluntariat pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 sau să sprijine și să promoveze inițiativele din comunitatea lor; să aloce timp suficient procesului de învățare; să se informeze doar din surse oficiale și să evite știrile ce conțin exprimări pompoase, alarmiste, tratamente naturiste, homeopatice sau medicamentoase împotriva COVID-19; să adopte o conduită civică adecvată atunci când desfășoară activități în aer liber și să nu se deplaseze într-un grup mai mare de 3 persoane.

Totodată, cele trei organizații condamnă „cu fermitate” discursurile populiste ale politicienilor, ce au avut doar scop electoral. „În ultima perioadă, la nivelul unora dintre comunitățile locale, discursul populist a primat în dezavantajul cetățenilor. Condamnăm, cu fermitate, toate acțiunile politicienilor care au avut drept scop nu garantarea siguranței cetățenilor și a participării acestora la procesele de învățare în mediul online, ci consolidarea unei imagini în scop electoral. În aceste vremuri de criză, elevii, studenții și tinerii din România au nevoie de o clasă politică responsabilă, care să elaboreze politici publice în beneficiul cetățenilor” – arată cele trei organizații.

De asemeni, acestea fac apel la Ministerul Educației și Cercetării, dar și la Ministerul Sănătății, să garanteze siguranța elevilor care vor susține în săptămânile următoare examenele naționale.

„Așteptăm, de asemenea, un răspuns mai viguros din partea Ministerului Tineretului și Sportului, prin care să acorde în mod real suport către structurile de tineret, respectiv grupurile informale de tineri. (…) Chiar și în aceste vremuri de criză, elevii, studenții și tinerii trebuie să fie ascultați, iar autoritățile publice locale trebuie să valorifice, prin resursele digitale, participarea cetățenilor la procesul decizional. Pandemia provocată de coronavirus nu este un motiv pentru a priva elevii, studenții și tinerii de dreptul la participare în cadrul comunităților lor” – consideră reprezentanții elevilor și studenților.

În opinia lor, audiențele online, consiliile consultative pe probleme de tineret în mediul digital, organizarea dezbaterilor publice prin intermediul resurselor digitale „trebuie să devină realitate”, deoarece tinerii au nevoie „să fie ascultați, nu doar auziți”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie